РИОСВ-Варна взима мерки срещу дивото къмпингуване върху дюни

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Варна проведе работна среща във връзка с увеличения брой постъпили сигнали за нерегламентирано паркиране на автомобили и дивото къмпингуване върху дюните в района.
Срещата се проведе по инициатива на директора на РИОСВ-Варна, като основната цел бе детайлното обсъждане на проблема и координиране на действията между институциите на територията на Варненска и Добричка област.

Участваха областният управител на област Варна, заместник-областният управител на област Добрич, кметовете на общините Каварна и Шабла, както и представители на общините Аврен, Балчик, Бяла, Долни чифлик, Четвърто районно управление при Областната дирекция на МВР – Варна, Районните управление на МВР – Каварна и Балчик, и началникът на сектор “Престъпления против околната среда и дивата природа“ към Главна дирекция „Национална полиция“.
По време на срещата акцент бе поставен върху необходимостта от засилване на сътрудничеството между институциите в разгара на летния сезон за провеждането на екологосъобразен туризъм по Северното Черноморие.
Участниците в срещата обсъдиха и различни мерки и действия, които биха спомогнали за намаляване на случаите на нерегламентирано паркиране върху дюни.

Част от предложените спешни действия са поставяне на табели от общините с информация за наличие на дюни и засилени регулярни проверки в критичните зони от служителите на МВР до края на летния сезон.
Набелязаните в дългосрочен план мерки включват:

предложения от общините за обособяване на допълнителни зони за паркиране на автомобили близо до плажните ивици;

отпечатване на информационни брошури с текст на английски и румънски език и раздаването им на граничните пунктове през летния сезон;

поставяне на масивни информационни табели (тип билборд) с текст на два или повече езика;

изготвяне на предложения за промени в законодателството с цел оптимизиране на превенцията и контрола върху дивото къмпингуване и нерегламентираното паркиране върху дюните.
Също така се прие и предложението за провеждане на повече информационни кампании с ученици и граждани от общините и РИОСВ – Варна.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст