ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Упълномощиха Асен Василев да подпише кой да ни представлява в ЕИБ

европейска инвестиционна банка ЕИБ

Министерският съвет одобри проект на Споразумение на Избирателната група за представителство в управлението на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и упълномощи министъра на финансите Асен Василев да го подпише.

Със споразумението се регламентират ротационните схеми за поста вицепрезидент и член на Управителния комитет и на член на Одитния комитет, номинацията за позиция в Съвета на директорите на Европейския инвестиционен фонд и участието в работата на Работните групи и Комитети към Съвета на директорите на ЕИБ на страните от новосформираната Избирателна група, в която е Република България.

В контекста на оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз са приети изменения в устава на ЕИБ, съгласно който участието на страните членки в работата на органите на ЕИБ се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. Формирани са две нови избирателни групи: избирателна група, в която са включени Република Хърватия, Унгария и Република Полша; избирателна група, в която са включени Република България, Република Кипър, Чешката република, Република Малта, Словашката република и Република Словения.

 Страните от  новосформираните избирателни групи номинират поотделно един вицепрезидент и член на Управителния комитет, а заедно – един член на Одитния комитет на ЕИБ. Понастоящем вицепрезидент и член на Управителния комитет е Лиляна Павлова, номинирана от Република България, в съгласие с останалите членове на избирателната група. Проектът на споразумение предвижда цикълът на ротация на всички страни от групата на този пост да приключи в края на м. август 2023 г., с изтичането на мандата на българския представител.

За избора на представител в Одитния комитет между страните от двете избирателни групи в периода февруари – май 2022 г. е подписано Споразумение за ротация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст