ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков разбива мита, че служебните кабинети били по-успешни от редовните

“Ще разбия мита, че служебното правителство работи безупречно”, обяви премиерът академик Николай Денков на пресконференция в Министерския съвет.

На нея заедно с четирима министри – Асен Василев – на финансите, Румен Радев – на енергетиката, Богдан Богданов – на икономиката, Георги Гвоздейков – на транспорта и Андрей Цеков – на регионалното развитие и благоустройството, Денков коментира актуални теми по управленската им програма.

Като за начало той уточни, че все пак има изключение и положителният пример е Крум Зарков с работата му по законодателните промени в сферата на съдебната реформа.

След това Денков премина към критиките към служебния кабинет – той нарушил закона, като не предложил бюджет през ноември 2022 година. Освен това заложил дефицит от над 6 процента, с което направил членството в еврозоната абсолютно невъзможно. Сегашното правителство е заложило да събере над 2.5 млрд. лева повече от служебното, което поставя въпроса къде са щели да отидат тези пари.

На следващо място Денков предупреди, че има риск средствата по Плана за възстановяване и устойчивост да не бъдат получени, тъй като страната ни изоставя с половин година, а очакваме 1.4 млрд. лева от ПВУ в бюджета за 2023 г., подчерта премиерът.

След това Денков даде няколко конкретни примера за това как служебното правителство не си свършило работата – медицинските хеликоптери, които трябвало да са в отделно търговско дружество, но от кабинета на Гълъл Донев искали да ги причислят към отделните болници.

При встъпването си в длъжност редовното правителство завари на практика замразен проект за спешна медицинска помощ по въздуха: обявено в ликвидация търговско дружество „България Хели Мед Сървисиз“ ЕАД; неподписан договор за наем на два хеликоптера заедно с летателните екипажи, който струва на държавата по 1 млн. лв. месечно, като цената се заплаща независимо от това дали услугата се извършва, или не; прехвърлени на Държавния авиационен оператор правомощия по въздушно спасяване, без той да има право на такава дейност“, обясни Денков.

Освен това от служебния кабинет не решили проблема с Пловдивския панаир, с неремонтираните язовири, с ПАВЕЦ “Чаира”.

Като фрапантен случай от практиката на МРРБ Денков даде с АПИ, като разказа как между 5 юни и 7 юни от Агенцията успели да се запознаят с над 30 000 страници подадени заявки за ремонт на пътищата за 4 млрд. лева за следващите 4 години. Сегашният министър на регионалното развитие и благоустройството спрял изпълнението на поръчката, но сега се очаква да последва обжалване. Толтаксите за превозвачите също са отложени за половин година, като на фирмите било обяснявано, че за тях ще има специални намаления, но по темата нищо не е направено.

Също така нищо не е свършено по множество ВиК проекти, има висящи поръчки в АПИ за 600-700 млн. лева, като и за АМ “Струма” нищо не било предприето.

Премиерът предупреди и че проектозаконът за така наречената търпимост при незаконните строежи така ще “отвори вратата”, че едва ли не всеки един незаконен обект ще може да бъде опростен.

В Министерството на енергетиката имат несвършена работа по неподадените териториални планове за справедлив преход (на Стара Загора, Перник, Кюстендил), заради което държавата рискува да загуби над 1.6 млрд. лева или 69% от всички оставащи средства по Фонда. България вече загубила близо 200 млн. лв. от Фонда за справедлив преход заради забавянето с териториалните планове за въглищните райони.

По отношение на договора с турската компания “Боташ”, Денков подчерта, че при него имало неравнопоставеност – България нямала достъп до турския пазар, а само до газопреносната система.

Служебното правителство не е договорило достатъчно защитни клаузи и България не получава достъп до турската газопреносна мрежа. В същото време „Боташ“ получава пълен достъп до българския газов пазар и газопреносна мрежа, дори ще има възможност да доставя продукт на крайни клиенти, като практически може да измести изцяло “Булгаргаз”. Българската държавна компания трябва да плати милиарди левове за целия срок на договора от 13 години, дори ако не успее да договори количества втечнен природен газ. Цената не е определена прозрачно, към момента изглежда неизгодна, особено като се има предвид, че „Булгаргаз“ няма право на никакви неустойки.
По повод на този договор Денков подчерта как министърът на енергетиката Росен Христов от служебния кабинет изобщо не идвал в парламента, за да отговори на въпросите на депутатите как се е стигнало до неговото неизгодно сключване.

Министър-председателят Денков добави, че е възложил на контролните и разследващите органи към изпълнителната власт да проверят как се е стигнало до множеството кризи, завещани от служебните кабинети.
Ако бъдат установени нарушения, ще бъде сезирана прокуратурата“, категоричен бе премиерът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст