Нито една законодателна рамка не е достатъчна, за да спре насилието, смята Надежда Йорданова

Надежда Йорданова

Нито една законодателна мярка не е достатъчна сама по себе си, за да се преустанови насилието. Чака ни още много законодателна работа, за да може законите ни да отговорят на съвременните обществени отношения“. Това каза Надежда Йорданова, заместник-председателят на ПГ на “Продължаваме промяната – Демократична България” в началото на заседанието на парламентарната правна комисия.

Тя добави, че според нея са нужни серия от мерки, за да спрат случаите на насилие.

В момента депутатите от комисията обсъждат промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие.

В НК се предлага да бъдат завишени наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. При лека телесна повреда се предлага да отпадне пробация, а глобата да бъде завишена от 500 до 1000 лева. Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в Закона за защита от домашно насилие.

Друго предложение, представено от Цвета Рангелова от “Възраждане”, е да има долен праг от три месеца при тези наказания.

Омбудсманът Диана Ковачева от своя страна даде предложение да има нов състав на престъпления за изтезание и нечовешко отношение. “Това са престъпления, които смазват човешкото достойнство и това много пъти бе посочвано като упрек към България”, смята тя.

Правосъдният министър Атанас Славов коментира, че според него институциите са закъснели с реакцията си относно случаите на насилие, но за сметка на това обществената реакция е дала надежда.

Дискусията и в момента продължава – очаквайте подробности!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст