Бившият енергиен министър ще заведе дело срещу Николай Денков

росен христов (БНТ)

Росен Христов не е съгласен с критиките на премиера Денков, че договорът с “Боташ” за доставка на газ за България е неизгоден

“Пълна демагогия и клевета. Още вчера говорих с моя адвокат и в най-кратки срокове завеждам дело срещу академик Денков”. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият министър на енергетиката в кабинета “Донев” Росен Христо в отговор на критиките на премиера Николай Денков за неизгодните договори с за внос на газ с турската компания “Боташ”.

“Договорът с “Боташ” е изключително важен и бяхме поздравени от всичките ни партньори. Терминалът в Гърция е претоварен. България при работеща икономика 3,5 милиарда течен газ. 1 милиард е от Азербайджан, 1 от Гърция и 1,8 от “Боташ”. Този договор е важен и за Унгария и Сърбия”, допълни той.

Според него обвиненията от редовната власт са свързани с желанието за връщане на посредниците при покупката на газ, както било по време на управлението на Кирил Петков.

Ако не изпълним квотата, разбира се дължим неустойки. Така системата се предпазва от псевдополитици, академици и други“, допълни той.

Той обясни и защо договорът е сключен за 13 години. “Всички договори са дългосрочни. България има нужда от дългосрочни договори за доставки, защото това дава енергийна сигурност и стабилност и най-ниски цени”, подчерта той.

Припомняме, че вчера (3 август) Денков каза, че ще даде договора с “Боташ” на прокуратурата. “Под прикритието на търговската тайна се оказа, че има сключен договор с неизгодни и неравнопоставени клаузи между България и Турция с турската фирма “Боташ”. Турция получава достъп до европейския пазар, без обратното да е вярно – България няма достъп до турския пазар”, каза Денков. Според него е недопустимо договор, сключен от служебно правителство, да задължава България за милиарди левове дори при положение, че България не внася договорените количества газ. Денков е възложил на енергийното министерство да се опита да предоговори клаузите по договора.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст