Руски десантен кораб е бил повреден при украинската атака по Новоросийск

Оленегорски Горняк руски десантен кораб боен русия новоросийск

Министерството на отбраната на Русия, че украински безекипажни катери са били унищожени от руски военни кораби

Десантният кораб от бойния флот на Русия “Оленегорски Горняк” бе повреден по време на днешната атака с безекипажни катери, извършено от Службата за сигурност и военноморските сили на Украйна близо до руския пристанищен град на Черно море Новоросийск, заяви неназован представител на украинското разузнаване, цитиран от Ройтерс.

“В резултат на нападението корабът “Оленегорски Горняк” получи сериозен пробив и в момента не може да провежда бойните си мисии”, каза източникът и добави: “Всички руски изявления за “отблъсната атака” са фалшиви”.

По-рано министерството на отбраната на Русия заяви, че украински безекипажни катери са атакували руска военноморска база край Новоросийск и са били унищожени от руски военни кораби.

Това пристанище е важен център за руския износ.

Украинският източник сподели видеокадри с пикселирано изображение, което изглежда така, сякаш е заснето от горната част на безекипажен катер, достигащ до борда на голям плавателен съд, след което записът внезапно прекъсва.

Агенция Ройтерс още не е още в състояние да провери автентичността на видеозаписа.

Украйна неведнъж е използвала безекипажни катери, заредени с експлозиви, за да се опита да отвърне на удари на руския военноморски флот, чиито кораби патрулират в Черно море и позволяват на Москва да не даде възможност на Украйна да изнася зърно по предпочитания от нея експортен маршрут.

Движението на кораби в руското черноморско пристанище Новоросийск, което временно бе спряно след нападението на украинските безекипажни катери рано тази сутрин, е възобновено, съобщи Каспийският тръбопроводен консорциум – оператор на петролен терминал в района и главен износител на петролни продукти от Казахстан. Консорциумът заяви, че вече се подготвя да натовари танкер, закотвен в района на пристанището.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст