Д-р Меджидиев: Спестихме около 280 млн. лв. от  бракувани ваксини

Министерство на здравеопазването Асен Меджидиев

“Спестихме около 280 млн. на държавата от ваксината – това е един голям финансов ресурс. Детската болница – одобрихме подробния устройствен план, имаме избрано място и екип, който изготви анализа, подписахме с Европейската инвестиционна банка. По повод на хеликоптерната помощ – положихме огромни усилия. Това е проект, който много отдавна е започнал и инициативата е на президента от декември 2020 г., служебното правителство на Стефан Янев го вкарва в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). След това има забавяне и нищо не се случва”.

Това отчете пред БНТ бившият служебен министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Той обяви, че като здравен министър се е постарал да отстоява три приоритета – ваксините, детската болница и спешната помощ по въздуха. 

Меджидиев подчерта, че за хеликоптерната помощ са положени огромни усилия. 

Той посочи че са създали Национален център за спешна помощ във въздуха с 52-ма души и вече са обучени 105 медика. Подчерта и че са създали базата и оттук нататък редовното правителство вече има възможност да продължи проекта. 

По думите му първият хеликоптер за спешната помощ ще дойде още тази година – през декември 2023 г. от Италия. Вторият ще дойде през юни 2024 година. Според Меджидиев имаме готовност да приемем и двата хеликоптера.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст