Италианската банка Intesa Sanpaolo закрива офиса си в Москва

Най-голямата кредитна институция на Ботуша – Intesa Sanpaolo, ще затвори представителството си в Москва, каза говорител на банката пред Reuters. Той е посочил, че това няма да засегне текущата дейност на Intesa Sanpaolo във Федерацията, намаляването на операциите с Руския ще продължи. Причина за това е неуспешният опит банката да получи одобрение за пълно излизане от Русия поради ограничения върху продажбата на активи.

Според вестник Il Messaggero представителството на кредитната институция ще бъде затворено до няколко месеца, точните дати не се съобщават.

Bank Intesa Joint Stock Company (руската дъщерно дружество на Intesa Sanpaolo), според уебсайта на Централната банка, има шест клона в Русия и още 21 допълнителни офиса. Според Ройтерс, “Интеза” в Русия преди избухването на войната е имала персонал от около 900 души.

През май 2022 г. Bloomberg съобщи, че Централната банка на Русия е наложила ограничения на клиенти на италианските банки UniCredit и Intesa. Източници на Интерфакс през ноември са съобщили, че руското ръководство, ръководено от Антонио Фалико, може да стане купувач на дъщерното дружество на италианската банкова група Intesa Sanpaolo – Bank Intesa JSC. През декември Frank Media пък писа за плановете на Intesa Sanpaolo да продаде руския си филиал на Gazprombank.

В презентацията на Intesa Sanpaolo към финансовите резултати на групата за 2022 г. беше казано, че само за шест месеца кредитирането в Русия е намаляло наполовина.

Италианската група Intesa Sanpaolo е една от най-големите банкови групи в еврозоната и лидер на италианския пазар на банкови услуги. „Банка Интеса“ е 100% собственост на Intesa Sanpaolo.

Intesa Sanpaolo S.p.A. е италианска международна банкова група. Това е най-голямата банка в Италия по общи активи и 27-ма по големина в света. Създадена е чрез сливането на Banca Intesa и Sanpaolo IMI през 2007 г., но има корпоративна идентичност, датираща от първата й основа като Istituto Bancario San Paolo di Torino през 1583 година.

Банката обслужва клиенти в Италия, в Източна и Централна Европа, в Близкия изток и в Северна Африка чрез няколко марки като CIB Bank, VÚB Banka и Bank of Alexandria.

Компанията е част от борсовия индекс Euro Stoxx 50.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст