Кои са отровните риби в нашето Черно море?

В Черно море има три вида отровни риби. За това предупреди главен асистент д-р Радослава Бекова, която е ихтиолог в Института по океанология към БАН в интервю за „Нова телевизия“.

Най-отровен е морският дракон. Той има три шипа на перката си и се заравя в пясъка по крайбрежието, обича усамотението. Отровата му може да предизвика изтръпване, силна болка, замайване. За да не попаднете на него, внимавайте, когато се намирате около рифове. В случай че ви атакува и особено ако страдате от алергии, незабавно посетете лекар.

Другият отровен вид риба е скорпидата, която пребивава по каменистото дъно, и морската котка, която е по-опасна за риболовците и водолазите.

Д-р Бекова разказа и за сребърната риба, която е няколкостотин пъти по-отровна дори от цианида. Тя принадлежи на семейството на рибата-балон, идва от Японско море. Това рибно семейство има 15 представители, като почти половината са с доказан токсичен и отровен ефект. Те съдържат тетродотоксин – една изключително опасна отрова.

За щастие в нашето море все още няма докладвани случаи за отравяния от сребърната риба. Тя е по-топлолюбива и не навлиза в Черно море, където трудно би оцеляла.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст