Отровиха Девинската река*

Станил Йотов

Колеги журналисти и приятели риболовци, случи се голяма беда с Девинска река. В резултат на все още неизвестен източник на замърсяване, в реката е измряла почти всичката риба в градската част на Девин, където има обособена зона за спортен риболов на балканска пъстърва в режим “Хвани и пусни”.

Зоната беше създадена преди няколко години от община Девин, Ловно-рибарско дружество “Девин” и Клуба по спортен риболов “Девин”. Зарибиха я с балканска пъстърва със собствени средства и дарения. Всеки ден на тази река риболовстват десетки малчугани от града и околността, там се провеждат още детско-юношески състезания, риболовни училища и демонстрации. Децата до едно се научиха да пускат обратно във водата уловената балканска пъстърва. Да й подарят живота, за да я уловят отново и пак да я върнат в реката.

В момента всичко е изтровено – и балканската пъстърва, и мряната! На място са кметът Здравко Иванов и представители на общината, хора от ловно-рибарското дружество и клуба по спортен риболов, както и специалисти от РИОСВ и Агенцията за безопасност на храните, които в момента взимат проби и се опитват да установят източника на замърсяването.

Няколко години упорит труд и похарчени пари, средства и време за зарибяване отидоха по дяволите! Не знам кой ще обясни на децата от Девин, че за лятната ваканция това им беше риболовът на Девинска река.

Разбира се, реката пак ще бъде зарибена и зоната “Хвани и пусни” ще се възстанови, но защо трябва да се стига дотук, да се разочароват децата, да се събират отново пари, да се плаща риба за зарибяване и да се чака да порасне?

В реката имаше пъстърви по 40 см и нагоре, децата се забавляваха с тях, а в момента пред очите им събират измрялата риба, която виждате в кофите. Отделно, че Българската федерация по риболовни спортове възнамерява през 2025 г. да организира на тази река Световното първенство по риболов на пъстърва.

Шемата с изтравянето на Девинска река опира до някакъв чудовищен абсурд. Оказва се, че единият от двата завода за минерална вода ИМАЛ РАЗРЕШЕНИЕ от незнам си кой държавен орган да ИЗХВЪРЛЯ В ДЕВИНСКА РЕКА БИОЛОГИЧНИ ОТПАДЪЦИ два пъти годишно. Само ще ви кажа, че по свидетелства на колеги риболовци, в реката е измряла не само рибата, а и т.нар. “бентос” – всякакви видове ручейници, мамарци и др, живеещи по дъното на реката. Не знам какво са изсипали вътре, обаче колегата ми разказа, че едно коте докопало една от събраните риби, изяло я и след малко почнало да повръща!!! Дано някой не се изкуши да си събира от умрялата риба за пържене. ПЪЛЕН ОТВРАТ, НЯМАМ ДУМИ НАПРАВО.

____________

* Текстът е публикуван във Фейсбук профила на автора.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст