Проф. Панайотов: Ако само чрез завишаване на санкциите решавахме нещо, досега не трябваше да има престъпност

“Чрез непрекъснато завишаване на наказанията и чрез ожесточаването на наказателната репресия, без да се обръща внимание на това кои са причините и условията, които способстват съответния ръст на дадения вид престъпност, няма как обществото да бъде удовлетворено в своите очаквания”. 

Това коментира пред БНР проф. Пламен Панайотов, преподавател по назаказателно право в СУ “Св. Климент Охридски”, след като правната комисия на Народното събрание прие на първо четене промените в Наказателния кодекс, с които се налагат по-тежки наказания при прояви на насилие и агресия.

“Обществото е силно накърнено в чувството си за справедливост. Но това накърнено чувство за справедливост няма как да бъде преодоляно чрез промени в наказателното законодателство, пък били те и от типа на тези, които наблюдаваме всеки ден чрез увеличаване на наказанията. Това чувство за справедливост ще бъде удовлетворено, когато обществото е убедено, че действащите закони се прилагат еднакво и точно спрямо всички граждани. Напрежението в обществото идва от евентуалното очакване, че има опеделени лица, спрямо които законите не се прилагат, както спрямо останалите”, обясни той.

“Това, което правят политиците и което е един ширещ се популизъм в наказателната сфера, който е крайно нежелателен и с крайно неблагоприятни последици, иде просто да хвърли прах в очите на обществото, че нещо реално се е случило”, добави Панайотов.

Според него проблемът категорично не е в законодателството.

“Ако чрез просто увеличаване на наказанията, чрез ожесточаването на наказателната репресия можеше да се постигне някакъв положителен резултат, то досега престъпност в България не би следвало въобще да съществува. А това очевидно не е така. Проблемите са други”, обясни той.

По думите му променянето на наказателния закон на парче води до неприемливи последици.

“За относително с по-ниска степен на обществена опасност прояви се предвиждат много високи по размер наказания и обратно – за обществено опасни прояви, които са във висока степен такива, се предвиждат по-леки наказания. Така е, когато се правят промени според конкретния случай”, посочи университетският преподавател. 

Проф. Панайотов предупреди още, че ожесточаването на наказателната репресия на практика води до ожесточаване и на самата престъпност. До намаляване на ръста на престъпността от даден вид се стига, когато се засегнат действителните причини и условия, които я пораждат, подчерта той. 

Според него проблема трябва да го търсим в човешкия фактор, в хората, които прилагат законите. По думите му съдът не може да се произнася под натиска на общественото мнение. 

“В момента тези, от които зависят решенията – в парламента и правителството, подхождат по популистки начин”, категоричен е проф. Пламен Панайотов. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст