“ТЕЦ Варна” осъдена да плати над 37 млн. лв. на “Булгаргаз”

Пристанище ТЕЦ Варна

„Булгаргаз“ ЕАД спечели на първа инстанция делото срещу „ТЕЦ Варна“ АД, в който от 2018 година мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Съдебният спор беше иницииран от държавната компания през април 2022 г., като искът е за вземания от „ТЕЦ Варна“, представляващи просрочени задължения по договор за доставка на природен газ за миналата година.

Решението на Окръжен съд – Варна по т.д. 284/2022 г. е постановено на 3 август тази година, като топлофикационното дружество е осъдено да заплати на „Булгаргаз“ сума в размер на 35.5 млн. лв. заедно със законната лихва до датата на окончателното изплащане, както и 1.5 млн. лв. направени по делото разноски от държавната фирма.

Във връзка с делото, поради липса на данни за извършени неправомерни деяния от страна на представляващите дружеството лица, Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство.

„ТЕЦ Варна“ е голяма топлоелектрическа централа в България и на Балканския полуостров. Тя е кондензационна, с обща инсталирана мощност 1260 МВт от шест моноблока всеки по 210 МВт, от които в експлоатация са три с основно гориво природен газ.

Основната дейност на топлоелектрическа централа е свързана с производство на електроенергия, строителни работи и ремонтни дейности в областта на производството на електрическа енергия и инвестиционна дейност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст