Украинските фермери намаляват площите заради прекратяването на сделката за зърното

зърно

Големи украински селскостопански компании намаляват засадените площи със зимните култури, след като Русия се оттегли от сделката за зърно и блокира основния маршрут за износ през Черно море. Това съобщи Bloomberg с позоваване на украински фермери.

Според агенцията, украинските селскостопански компании имат ограничен капацитет за съхранение на зърно, тъй като тазгодишната реколта продължава да се трупа, а алтернативният корабен коридор по река Дунав няма капацитет. Освен това руски дронове атакуват речни пристанища, където може да се съхранява зърно.

Украинският HarvEast съобщи, че изтегля от отглеждане от 10% до 15% от най-малко продуктивните площи. „При сегашните цени на селскостопанските продукти, предвид проблемите с логистиката на украинските фермери и предвид количеството реколта, която получаваме от непродуктивни земи, ще бъде невъзможно да се правят пари от това“, цитира Bloomberg Дмитрий Скорняков, главен изпълнителен директор на компанията.

Решенията относно отглеждането на пшеница, ечемик и рапица, които ще бъдат взети през следващите няколко седмици, ще се отразят на реколтата през 2024 г., отбелязва Bloomberg. Това ще се отрази негативно на доходите на Украйна и световните доставки на храна. Според украински фермери, сега цените на зърното са под себестойността, което го прави невъзможно да се продаде. Реколтата е складирана на нивите, тъй като няма къде да се съхранява.

На 17 юли руската страна не удължи сделката за безопасен износ на украинско зърно през хуманитарните коридори в Черно море, като обясни това с неизпълнението на част от споразуменията. По-специално, Русия твърди, че ограниченията върху износа на руска селскостопанска продукция не са премахнати въпреки условията на сделката. От  Кремъл заявяват, че Русия е готова незабавно да се върне към изпълнението на зърнената сделка, но само при условие, че руската част от споразумението бъде изпълнена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст