Генерал Муса Салау Барму е новият военен командир на хунтата в Нигер

Хунтата, завзела властта в Нигер, обяви, че определя бригаден генерал Муса Салау Барму за началник на Генералния щаб на въоръжените сили на републиката, съобщава ИТАР ТАСС.

Досега Барму ръководеше специалните части на нигерийските въоръжени сили.

Генерал Абдурахман Чиани, който ръководи централния орган на хунтата – Националният съвет за спасение на родината – издаде указ за състава на съвета, който се състои от 16 членове. Към него е създаден и секретариат за координация с други преходни органи.

След като обявиха суспендирането на настоящата конституция на Нигер и на всички създадени въз основа на нея държавни институции, бунтовниците провъзгласиха Съвета за временно поемащ изпълнителната и законодателната власт, а неговият председател ще действа като държавен глава.

Генерал Муса Салау Барму изигра ключова роля в държавния преврат на 26 юли. Новината за неговото назначение едва ли ще се хареса на ЕКОВАС – Икономическата общност на западноафриканските държави. Първо тя поиска освобождаването на арестувания президент на Нигер – Мохамед Базум, който беше свален от офицери от президентската си гвардия.

На второ място от ЕКОВАС предупредиха, че ако до една седмица Нигер не възстанови Конституцията и президента Базум, който е демократично избран, тя ще предприеме действия, които не изключват и военна намеса.

Вчера, 4 август, посредническата мисия на EКОВАС си тръгна от столицата на Нигер – Ниамей, без да успее да се срещне със самообявилия се за ръководител на страната генерал Абдурахман Чиани, който оглавяваше президентската гвардия.

По непотвърдена информация президентът на съседна Нигерия – Бола Тинубу има намерение да нахлуе в Нигер и да въведе ред. Твърди се, че той вече е поискал от Сената в страната си да одобри военната интервенция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст