Навършват се 78 г. от атомната бомбардировка над Хирошима

хирошима

На 6 август 1945 г. е извършена първата в света атомна бомбардировка над град Хирошима в Япония. А днешният ден е обявен за Световен ден на борбата за забрана на ядреното оръжие.

Това е първата атомна бомба в историята, която е използвана като оръжие. Наречена е “Little Boy” („Малчуган“) и е хвърлена е от американския бомбардировач В-29 “Енола Гей” (с командир на екипажа – полковник Пол Уорфийлд Тибетс). Преди полета той кръщава самолета на името на майка си – Енола Гей Тибетс.

Целта на удара е Япония да бъде принудена да капитулира, с което да се сложи край на войната. Бомбата се взривява в 08:15 ч. на около 600 м. над повърхността и е с взривен еквивалент на около 13 килотона тротил. В резултат на бомбардировката над Хирошима за един ден, според различни оценки, са загинали от 70 хиляди до 100 хиляди души. До края на 1945 г. броят на смъртните случаи се е увеличил до 140 000, като тези са починали в болници от раните си и излагане на радиация. Зоната на пълно разрушение е в радиус около 1.4 километра. Пожарите, избухнали след взрива, засягат около 11.4 километра.

Общият брой на жертвите на бомбата надхвърля 350 000 души. Всяка година този списък се актуализира, когато един от японците, оцелели след американските атомни бомбардировки, умира. Почти 5000 нови имена са добавени към списъка през последната година. Освен това там са вписани имената на загиналите по време на самия удар, чиято смърт не е потвърдена. Общият брой на жертвите на атентата надхвърля 350 000 души.

Днес, точно в 08:15 ч. местно време (23:15 ч. по Гринуич вчера) – часът, когато над Хирошима е хвърлено първото използвано някога във война ядрено оръжие, присъстващите сведоха глава и запазиха минута мълчание в памет на жертвите.

Японският премиер Фумио Кишида и кметът на Хирошима Казуми Мацуи, говорейки на церемонията по случай 78-ата годишнина от атомната бомбардировка, нито веднъж не споменаха Съединените щати като страната, която я е извършила през 1945 година.

Японските официални лица в публични речи обикновено не подчертават, че Съединените щати са извършили бомбардировките на Хирошима и Нагасаки. През изминалите години японските премиери и кметове на двата града също не назоваваха директно САЩ в изказванията си на възпоменателни церемонии по повод годишнини.

Мемориалният музей на мира в Хирошима представя всички подробности за атомните бомбардировки от 1945 година. В учебниците за училища и институти в Япония изчерпателно е отразена и тяхната история.

Япония председателства срещата на върха на Г-7 тази година, която се проведе през май в Хирошима. Джо Байдън стана вторият действащ американски президент след Барак Обама, посетил някой от японските градове, подложени на атомна бомбардировка от САЩ. Байдън обаче, подобно на Обама, който посети Хирошима през 2016 г., не се извини. В паметната книга на Мемориалния музей на мира американският президент остави кратка бележка, призовавайки за надежда за изграждане на свят без ядрени оръжия. Посланикът в Япония Рам Емануел участва от Съединените щати тази година във възпоменателни събития в Хирошима и Нагасаки.
Антониу Гутериш призова за пълен отказ от ядрени оръжия от всички страни

Сянката на ядрената война отново надвисна над света, тъй като някои страни заплашват възможността да използват ядрени оръжия. Това мнение изрази в посланието си генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по повод възпоменателните събития в Япония, посветени на 78-ата годишнина от американската атомна бомбардировка над Хирошима.

„Барабаните на ядрената война бият отново. Недоверието и разединението нарастват. Ядрената сянка, която надвисна над света по време на Студената война, се появи отново и някои страни отново безразсъдно дрънчат с ядрения меч, заплашвайки да използват това средство за унищожение“. Това послание на ръководителят на световната организация беше прочетено в Хирошима от неговия заместник – върховният представител за разоръжаването Изуми Накамицу.

Генералният секретар повтори призива си за пълен отказ от ядрени оръжия от всички страни.

В същото време в посланието си Антониу Гутериш нито веднъж не спомена САЩ като страна, отговорна за случилото се. “Преди почти осем десетилетия ядрените оръжия превърнаха Хирошима в пепел. Въпреки това всеки, който е бил тук, знае, че спомените никога няма да избледнеят. ООН се гордее да подкрепи хората от Хирошима и оцелелите от бомбардировките, за да запази паметта за случилото се тук и за уроците, които човечеството трябва да научи, за да осигури сигурно бъдеще. Очакваме с нетърпение да работим с народа на Япония в това жизненоважно усилие”, отбелязва Гутериш, пропускайки всякакво споменаване на Съединените щати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст