Фумио Кишида осъди заплахите на Русия да използва ядрени оръжия

На 6 август, в деня, в който светът отбелязва 78-ата годишнина от трагедията, при която САЩ извършиха атомна бомбардировка над Хирошима, японският премиер Фумио Кишида осъди заплахите на Русия да използва ядрени оръжия, предаде АФП.

При бомбардировката над Хирошима на 6 август 1945 г. загиват около 140 000 души, три дни по-късно, при удара над Нагасаки умират още 74 000 японци.

По време на възпоменателна церемония в Хирошима, откъдето произхожда семейството на премиера Кишида, той заяви: “Опустошението, причинено от ядрените оръжия в Хирошима и Нагасаки, не трябва никога повече да се повтаря. Япония, която бе единствената страна, спрямо която бе използвано ядрено оръжие по време на Втората световна война, ще продължи с усилията си в посока постигане на свят без атомни бомби”.

Думите на Кишида са в тон с изказването на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. По повод годишнината от бомбардировката над Хирошима той изрази съжаление, че някои страни отново безразсъдно размахват ядрения меч, заплашвайки да го използват за унищожение.

Гутериш бе категоричен, че световната общност трябва да отговори в един глас срещу тези заплахи, тъй като прибягването до ядрени оръжия е недопустимо.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст