ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите отхвърлиха президентското вето върху промените в Закона за съдебната власт

Със 131 гласа “за”, 47 “против” и 6 “въздържал се” Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет на 21 юли 2023 г., с който се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет. Според държавния глава този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система.

Президентското вето на последните промени в Закона за съдебната власт, гласувани окончателно от парламента на 21 юли, беше наложено на 1 август.

На 3 август Правната комисия също преодоля ветото на държавния глава върху промените в Закона за съдебната власт.

Отхвърлянето на ветото подкрепиха ГЕРБ-СДС, ПП – ДБ и ДПС, а “против” гласуваха от БСП и “Възраждане”. От “Има такъв народ” се въздържаха.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обвини управляващите, че са използвали случаят  с малтретираното момиче в Стара Загора, за да отхвърлят президентското вето. 

“Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ – в тоя момент сега започва гаврата с момичето от Стара Загора, защото си разчистват сметките с президента. И сега на финал този закон, с който се хвалехте всички за Шенген, особено тези 3 парламентарни групи, всъщност ще го прецакате същите тия, които натискахте да бъде приет. И ако си мислите, че това на се вижда в ЕС, което правите, предполагам, че   сте едни наивници над средна възраст и нагоре”, коментира Йорданов.

А депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов съобщи, че се подготвят още законови промени.

“Все пак в съдебната система има твърде много системи за случайно разпределение, поради което подготвяме за внасяне законопроект, който да създаде в крайна сметка една сигурна, одитирана, прозрачна система, чрез която да се разпределят и всички дела, и съответните избор на съдия за разследване на главния прокурор”, каза Божанков.

С това беше изчерпан и дневният ред на извънредното заседание на парламента и председателстващият Росица Кирова обяви край на заседанието.

По-рано днес депутатите приеха на първо четене по-сурови наказания в Наказателния кодекс при домашно насилие, а терминът “интимна връзка” влезе в законодателството, също на първо четене.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст