Иранският външен министър е на посещение в Япония

Йошимаса Хаяши

Японският министър на външните работи Йошимаса Хаяши

Ръководителят на иранската дипломация се очаква да се срещне в Токио с японския си колега, съобщи японското външно министерство, в момент, когато Ислямската република се опитва да намали изолацията си на международната сцена, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Хосеин Амир-Абдолахиан трябва да се срещне с японския си колега Йошимаса Хаяши, а след това и с японския премиер Фумио Кишида. Директни разговори на такова ниво между Техеран и Токио не са провеждани в Япония от 2019 г.

Макар че е верен съюзник на САЩ и член на Г-7, на която тази година е страна домакин, Япония традиционно поддържа сърдечни отношения с Иран, независимо от международните икономически санкции, наложени на Техеран заради ядрената му програма, отбелязва АФП. Тези санкции бяха засилени след кървавото потушаване на масови демонстрации в страната през 2022 г. и сближаването на Ислямската република с Москва от началото на войната в Украйна. САЩ обвиняват Техеран, че доставя на Русия оръжия, включително дронове „Шахед“.

Очаква се днес Япония отново да призове Иран да спре доставките на оръжия за Русия, според канала Ти Би Ес, който се позовава на няколко японски правителствени източници.

По време на последния си телефонен разговор с иранския си колега през април Хаяши отново изрази желанието на Япония за връщане към иранското ядрено споразумение, сключено през 2015 г., но нефункциониращо след оттеглянето на САЩ през 2018 г. Впоследствие Иран отново засили ядрената си програма.

Техеран води непреки преговори с Вашингтон за съживяване на това споразумение, но засега без успех.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст