Казахстан планира директен износ за страните от Персийския залив през Иран

Пари

Правителството на Казахстан обяви намерението си да създаде съвместна компания с Abu Dhabi Ports (ADP) от Обединените арабски емирства. Така ще се създаде най-краткия директен маршрут за доставка на казахстански експортни товари до пазарите на Персийския залив, Близкия изток, Пакистан, Индия и източноафриканското крайбрежие. Перспективите за създаването му са обсъдени по време на срещата от министъра на търговията и интеграцията на Казахстан Серик Жумангарин и ръководителя на Simatech Shipping & Forwarding (част от групата ADP) Дауд Тафти.

Крей бреговете му са разположени арабските държави Бахрейн, Ирак, Иран, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман и Саудитска Арабия.

Според пресслужбата на казахстанското правителство, по време на срещата страните са обсъдили варианти за маршрути за доставка на товари през Каспийско море до Иран с възможност за по-нататъшен транзит към страните от Персийския залив. Според Давуд Тафти, компанията вече е закупила четири кораба с товароподемност 7500 тона всеки. Те са в състояние да транспортират насипни, контейнерни и генерални товари. Според Туфти, компанията планира да достави десет такива кораба през следващите две години.

Според пресслужбата, казахстанските Kuryk и Arab Khalifa ще станат базови пристанища. Тези два порта ще бъдат свързани с цялата необходима инфраструктура и оборудвани с оборудване. Simatech Shipping & Forwarding също притежава две сухи пристанища за консолидиране и преопаковане на товари, което ще позволи на казахстанските товари да преминат през Иран за два до три дни.

Основната задача на маршрута ще бъде доставката на селскостопански стоки от казахстанското пристанище Курик до страните от Персийския залив през иранските пристанища Амирабад и Бандар Абас. Не е изключена възможността за доставка на стоки по този маршрут до европейски страни.

Компанията AD Ports Group е пристанищен, индустриален и логистичен оператор в ОАЕ, една от най-големите холдингови групи в региона с широко портфолио от големи предприятия. Тя управлява десет пристанища и терминали в Обединените арабски емирства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст