ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът прие на първо четене по-сурови наказания в НК при домашно насилие

Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК), с които се въвеждат завишени санкции за домашно насилие.

Първият законопроект е на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Той бе приет с пълно единодушие от 178 гласа “за”, без “против” и “въздържал се”.  

Проектът на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предвижда увеличаване размера на наказанието „лишаване от свобода“ за причиняване на средна телесна повреда от шест на осем години. Отменя се възможността за пробация при лека телесна повреда под формата на разстройство на здравето. Заложени са и по-високи глоби за лека телесна повреда под формата на болка и страдание между 500 и 1000 лв, досега санкцията беше от 100 на 300 лв.  

Депутатът от “Има такъв народ” Гроздан Караджов коментира, че законопроектът е изготвен набързо и не предлага трайни решения. 

“С други думи, днес сме се събрали отново, за пореден път, за да гласуваме нещо, което ще обслужи единствено пиара на управляващата сглобка. Защото проблемът не е в наказанията, а в прилагането на закона, а именно –  да бъде бързо и ефективно. Това очакват от нас хората”, подчерта той.

Депутатът от “Възраждане” Петър Петров отбеляза, че преди второ четене ще внесат промени, чрез които да дадат възможност на съда да издава присъда, въз основа на начина, по който са нанесени наранявания върху жертвите. 

Вторият законопроект е на „Възраждане“ и бе приет със 101 гласа “за”, 75 депутати бяха “против”, а двама гласуваха “въздържал се”. 

Законопроектът на „Възраждане“ предвижда да се въведе минимален праг на наказанието „лишаване от свобода“ за причиняване на лека телесна повреда от три месеца. Вносителят предлага да не отпада пробацията за причиняване на лека телесна повреда под формата на разстройство на здравето. От „Възраждане“ предлагат в определението за престъпление, извършено „в условията на домашно насилие“, да се предвиди то да е извършено поне веднъж, преди повдигането на обвинението.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст