Промишленото производство в Германия намалява за втори пореден месец

Германия

Германската статистическа служба съобщи, че индексът на индустриалното производство в страната през юни е спаднал с 1.5 процента спрямо месец май и с 1.7 на сто спрямо юни миналата година. През петия месец на тази година индексът се понижава с 0.1 процента спрямо април и остава без промяна спрямо май миналата година.

От статистическата служба отбелязват, че намалението се дължи до голяма степен на спад в производството на автомобили (-3.5%), докато през май е имало ръст от 5.8 процента. Друг двигател на общия спад на индекса през юни е строителството (-2.8%). А най-висок ръст през юни е регистриран в германската фармацевтична индустрия (+7.9%), докато през май тази индустрия показва спад от 13.3 процента.

Юнската динамика на промишленото производство в Германия се оказа по-лоша от прогнозите на анкетираните от агенция Ройтерс анализатори: те очакваха спад от едва 1.5 процент спрямо месец май.

„Минусът през юни може да означава слаби данни за производството през следващите месеци“, казва главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер. Той обяснява спада в производството с факта, че компаниите вече са изчерпали запасите от поръчки, натрупани по време на пандемията от COVID-19.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст