ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ръководството на “Тошиба” обяви началото на търг за закупуване на компанията

Toshiba

Днес ръководството на японската транснационална корпорация „Тошиба“ /Toshiba/ обяви началото на търг за покупката й. Очаква се процедурата да продължи около месец. В случай на успешна сделка, ръководството планира да изтегли компанията от борсата, като я направи частна.

Основният претендент за покупката на Toshiba е консорциумът Japan Industrial Partners, състоящ се от японски банки и частни инвестиционни фондове. Очакваната сума на сделката е около 2 трилиона йени (14 милиарда долара). Бордът на директорите на Toshiba прие предложението на консорциума и сега призовава акционерите да последват примера му.

Мениджърите на компанията решиха да продадат Toshiba и да я изтеглят от фондовата борса след няколко години скандали, които значително отслабиха позициите й на пазара. Проблемите започнаха още през 2015 г. със скандал около финансовите отчети на Toshiba и проблеми с американското й подразделение Westinghouse Electric. През 2017 г. Toshiba смени ръководството и започна мащабно преструктуриране.

През април 2021 г. Toshiba получи първото си предложение за покупка от европейския инвестиционен фонд CVC Capital. Сделката можеше да възлезе на 20.8 млрд. долара, но бордът на директорите на японската компания не прие тази оферта.

През февруари 2022 г. Toshiba обяви планове за разделяне на две компании в рамките на стратегическото развитие и с цел възстановяване на спада на продажбите през последните години. Но акционерите на Toshiba не подкрепиха тези планове за мениджърите.

Разнообразните продукти и услуги на корпорацията включват информационни технологии и комуникационни устройства и системи, електронни компоненти и материали, захранващи системи, промишлена и обществена инфраструктура, консуматорска електроника, битова техника, медицинско оборудване, офис оборудване, осветление и логистика.

„Тошиба“ се нарежда сред най-големите производители на полупроводници в света.

„Тошиба е“ основана през 1939 г. като Токио Шибаура Денки K.K. чрез сливането на Шибаура Сейсакушо (основана през 1875 г.) и Токио Денки (основана през 1890 г.). Името на компанията е променено на „Тошиба“ през 1978 година. В момента тя е разделена на четири подразделения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст