ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Банкери не виждат логика базовата сметка да е безплатна

банкомат

Искат поне левче на месец за нейното обслужване

Ще изпълним изискването на закона и ще въведем разплащателни сметки без такси, като едновременно с това ще обжалваме. Ще потърсим съдебна защита, защото въпросното изискване, прието с преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет, противоречи на Закона за банките и на редица банкови нормативни документи, а и и по него няма оценка за въздействието, отбелязват банкери.

Те недоумяват защо, след като отдавна има “сметка за основни операции” с минимална такса, се въвежда “базовата банкова сметка” – без такси и комисионни?

„Безплатни неща в банките няма, даже и въздухът около тях е платен, даже и, ако само си мислиш за банка, пак получаваш дебитно авизо”, коментира във Фейсбук известният финансист Бисер Манолов.

Както е известно, банките са търговски дружества, а не организации с идеална цел и работят, за да печелят. От друга страна чисто счетоводно не е ясно как ще бъде реализирана новата разпоредба. Защото банките трябва

не само да занулят потенциален свой приход,

но и да намерят резерви, за да плащат реалната стойност на услугите, които дължат на доставчици. На практика таксите по сметките, които клиентите плащат, са задължително свързани и с доставчици извън кредитните институции.

Средната месечна такса по “сметка за основни операции” в момента е около 2-2.20 лева. Разумно би било по новите сметки таксата да е около левче, за да можем да покрием разходите си към външните доставчици, изтъкват банкови ръководители.

Други припомнят едни славни времена от преди 12-15 години. Тогава

нямаше никакви такси за обслужване (поддържане) на сметка.

Вземаха се пари, само ако наредиш превод и нищо друго.

Наш читател пък споделя личен опит с лична сметка в Италия. „Банката ми беше опоскала сметката дори и след като бе банкрутирала. Аз обаче, като по-умен от тях, бях плащал с чекове от същата банка и така успях да си възстановя част от парите”, хвали се той. Освен това смята, че кредитните институции бързо ще намерят начин, по който да покрият безплатната сметка.

Финансисти също са убедени, че банките ще си вземат своето и при „този популизъм”.

„Миналия месец регистрирах фирма, помня – отваряне на набирателна сметка – 25 лева, поддръжка на месец – 10, затваряне – пак 25 лева… Таксите непрекъснато и стремително растат”, обяснява един от тях.

На този етап обаче

банките не са готови да дадат повече разяснения

как ще функционират тези сметки.

“На 24 юли от Асоциацията на банките в България публикуваха решение за хора, получаващи минимална заплата по банков път, да няма такси, но само от банкомата на банката, която е издала картата. Има неясноти при гласуването за всички трудови възнаграждения по банков път. До 1 септември ще трябва да се уточняват някои неща”, коментира финансовият анализатор Деян Василев.

Междувременно банковата асоциация изпрати до медиите позицията си по случая, в която се казва, че “Банковата общност споделя необходимостта от облекчени условия при обслужването на работещите, получаващи минимална работна заплата, за да могат те също да се възползват в по-голяма степен от удобството и сигурността на банковите услуги, каквато е практиката във всички развити икономики”. Същевременно от съобщението се разбира, че

детайли по въвеждането и употребата на базовата сметка

няма да бъдат дадени на ниво асоциация, а това ще направи всяка банка.

Както отбелязахме още в началото, въвеждането на тези сметки стана с промени в Закона за платежните услуги, приети в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2023 година. Те трябва да са налични от 1 септември, като целта е хората, получаващи социални помощи, минимална заплата и др. подобни, да бъдат стимулирани да ги взимат по безналичен път от банкомат без такса.

Колко струва това сега?

В края на 2022-ра и началото на тази година редица банки направиха поредни корекции в тарифите си. Преобладаваха промените в таксите за поддръжка на сметка и за теглене на кеш от АТМ.

Официалната статистика на БНБ

също регистрира вдигане на таксите,

включително на тези за теглене от банкомат. Тя показва, че към  края на 2022-ра средната такса за откриване на сметка в офис на банката вече е 3.18 лева, докато в началото на годината е била 2.52 лева или с 50 стотинки по-евтино.

По-скъпо излиза и ако към сметката има издадена карта – днес банките взимат средно по 2.15 лева, а преди година – 1.57 лева. С 40 стотинки повече плащаме на месец и за обслужване на разплащателна сметка – средно по 3.73 лева. Година по-рано таксата е била 3.37 лева.

Ако теглите с дебитна карта на същата банка, таксата е станала минимум 30 стотинки или 0.13% от сумата, докато преди е била средно 26 стотинки. От чужд банкомат плащаме минимум 1.39 лева или 0.18% от сумата, а не 1.14 лева, както в началото на 2022-ра, сочи справката на БНБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст