ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Британските инвеститори свиха вложенията си във ВПК, европейските – се увеличиха

германски танк леопард

Според анализ на Financial Times, британските и европейските инвеститори имат различни виждания за перспективите пред военно-промишлените компании (MIC) във Великобритания.

От London Stock Exchange Group отбелязват, че инвестиционните фондове, базирани в Обединеното кралство, са намалили инвестициите си в големи военно-промишлени концерни на страната, като BAE Systems, средно с 9 процента от началото на 2022 година.

Правителството на Обединеното кралство смята, че насоките за околна среда, социална защита и управление (ESG) се превръщат в пречка за инвестициите в отбранителния сектор. ADS Group, търговска организация, представляваща космическата, отбранителната, сигурността и космическата индустрия в Обединеното кралство, е на същото мнение.

Въпреки това, както отбелязват много експерти и анализатори, това обяснение по никакъв начин не корелира с фактите. Например, инвеститорите от Европейския съюз, напротив, увеличиха инвестициите си в британски военни компании с 9 процента, като в същото време увеличиха дела си в европейски компании с 4 процента. В същото време същите британски инвеститори увеличиха инвестициите в базираните в Европейския съюз отбранителни компании Dassault, Thales, Leonardo, Hensoldt, Rheinmetall, Saab, Safran и Airbus с 27 процента за същия период, според анализ на London Stock Exchange Group.

Линдзи Стюарт, директор на отдела за проучвания за управление на инвестициите в Morningstar, отбелязва пред Financial Times, че основната причина за отлива на британски инвеститори от британските компании е по-ниската възвръщаемост на инвестициите в тях в сравнение с европейските и американските компании. В допълнение, инвеститорите от ЕС и САЩ може да са по-заинтересовани от акциите на отбраната на Обединеното кралство, отколкото британските инвеститори, поради слабостта на паунда спрямо еврото и долара, се посочва в анализ на Morningstar Inc. – американската фирма за финансови услуги от Чикаго, Илинойс, която предоставя набор от услуги за инвестиционно проучване и управление на инвестиции.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст