Вигенин смята, че приетите текстове в Закона за защита от домашно насилие са непрецизни

Парламент Кристиан Вигенин

“Вчера станахме свидетели на абсурден подход към промяна на важно законодателство”. Това каза в ефира на БНТ Кристиан Вигенин, зам.-председател на НС и депутат от ПГ на “БСП за България” по повод приетите вчера от НС промени в Закона за защита от домашно насилие. С тях бяха увеличени наказанията за лека и средна телесна повреда и беше въведено понятието “интимна връзка”, с което в обхвата на закона вече попадат и насилници, които не са женени или не живеят с жертвите си на семейни начала и в едно и също жилище.

Не се гордеем за крайния изход, който се получи като текст и заради начина, по който беше прието. За нас беше непонятно това бързане, паническа реакция, която не би трябвало да е присъща за един сериозно работещ парламент. Това е Народно събрание с традиции, които се нарушават постоянно“, каза Вигенин.

По думите му приетите текстове са непрецизни, а също така са гласувани на второ четене на същото заседание, което изрично е забранено от правилника на НС, когато има предложения за промени между първо и второ четене.

Има конституционно решение, което изрично казва, че възможността на депутатите да правят предложения между двете четения е част от законодателния процес в една демократична държава и това е недопустимо от конституционна гледна точка. Готови сме да сезираме КС. От една страна заради непрецизните текстове, които с нищо няма да променят борбата с домашното насилие и заради начина, по който се прави. Когато се приемат две четения в едно заседание, не е нормално в демократична европейска държава. Когато самият парламент системно и грубо гази законите, какъв сигнал даваме на хората?”, попита Вигенин.

Според него прибързаното гласуване е било с цел да се успокои обществото след случая в Стара Загора, но “вместо да се мисли задълбочено и системно, се променя панически закона, за да се замажат очите на хората”, каза той.

За предстоящите местни избори Вигенин каза, че БСП е във финалната фаза за номиниране на своите кандидати за кметове и общински съветници.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст