ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В София, Стара Загора и други градове отново протестират срещу насилието над жени

Втори протест в Стара Загора срещу насилието над жени. Снимка: Анна Турлакова

В София и редица градове на страната започна второто национално протестно шествие срещу насилието над жени.

В столицата демонстрацията е под надслов “Не на насилието! Няма да мълчим! Нито една повече”. Сборният пункт на участниците е пред Съдебната палата.

Участниците в поредната протестна акция в столицата имат редица искания към институциите. Сред тях са откриване във всяка област на страната на кризисни центрове за жените и изобщо за жертвите, пострадали от насилие, незабавно въвеждане на дефиниции за насилие, основано на пола и престъпления от омраза, извършени на основата на пола, както и други поправки в Наказателния кодекс.

“Очакваме да повдигнем темата в обществото. Хората да станат много по-бдителни, когато забележат насилник на улицата, в селото, когато се знае, че някой насилва жена или друг човек да подадат сигнал, да има превенция, да залегнат образователни промени, да не се толерира речта на омразата. Също така центрове за пострадалите от насилие във всеки областен град”, посочи едни от протестиращите.

Припомняме, че в понеделник, на извънредно заседание, депутатите приеха на първо и второ четене промени в Закона за защита от домашно насиле. Те включиха и специална дефиниция на “интимна връзка” и я приравянт на фактическото съжителство с брака или без брак. Също така депутатите одобриха на първо четене поправки в Наказателния кодекс за по-строги санкции при нанасяне на телесна повреда.

Според протестиращите тази вечер това е добра крачка, но има нужда от още законодателни промени. Затова участниците в протеста тази вечер ще направят шествие до сградата на парламента, където ще поставят своите искания.

И още една тема – участниците в акцията са солидарни с искането на Българския фонд за жените за оставка на Вежди Рашидов и като народен представител от ГЕРБ-СДС заради изказването му на неизключен микрофон на извънредното парламентарно заседание вчера. Той подаде оставка като председател на Комисията по културата и медиите на НС и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

До спешните промени в двата закона се стигна след като стана известен случая с 18-годишната Дебора – жертва на домашно насилие в Стара Загора. Нападението над младата жена е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук преди броени дни.

Срещу обвиняемия Георги Георгиев са повдигнати две обвинения – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. 

В Стара Загора също се провежда втори протест срещу насилието и шествие в подкрепа на 18-годишното момиче, нарязано с макетен нож.

Пред сградата на Съдебната палата в Стара Загора вече сесе събрали десетки граждани с плакати с искане за справедливост. 

Сред хората отново е майката на пострадалата, която определи законодателните промени от тази седмица като добро начало, но смята, че това няма да спре насилието. Тя благодари за подкрепата към дъщеря й и семейството и заяви, че очаква справедливост.

Моника Маринова, близка на семейството на пострадалата, определи свършеното от парламента като имитация на работа.

“Понятието интимна връзка не решава проблема. Ние говорим като цяло за проблема с насилието”, каза тя. 

“Ако има хора, които са допуснали волна или неволна грешка разследвайки това престъпление те трябва да си получат заслуженото”, заяви бащата на пострадалото момиче. Той призова жертвите на такъв вид насилие да не се страхуват.

За пореден ден десетки се събраха пред сградата на Съдебната палата и във Варна в знак на протест срещу насилието над жени и в подкрепа на жестоко малтретираната ученичка от Стара Загора  – Дебора. Близо 60 човека подкрепиха митинга. Протестиращите изразиха мнение, че направените законодателни промени не са удовлетворителни. В акцията се включи и организаторът на протестите в Стара Загора и позната на пострадалата Дебора Ели Венкова.

Десетки пловдивчани се включиха в поредния протест в подкрепа на Дебора, която бе обезобразена от 26-годишния охранител Георги Николаев с макетно ножче. Да осъдят действията му и с искането за по-ефективно правосъдие излязоха и в Стара Загора, София и други градове на страната.

Демонстрацията в Пловдив и днес започна от Съдебната палата, където минути преди 18 часа започнаха да се събират протестиращите. Те издигнаха плакати с надписи “Нито една повече”, “Утре може да съм аз”.

От Съдебната палата те ще се отправят на шествие по Главната улица. То ще приключи на площад “Централен”.

Исканията на протестиращите остават непроменени – въвеждането на политики за превенция, подкрепа и закрила на жените, жертва на насилие, улесняване достъпа на пострадалите до правосъдие и създаване на кризисни центрове.

Демонстрацията идва само часове, след като депутатите прекъснаха лятната си ваканция заради случая с насилието над Дебора и в спешен порядък гласуваха промени в Закона за домашното насилие и в наказателния кодекс. 

Според хората увеличаването на наказанието за средна телесна повреда от 6 на 8 години затвор, а при лека телесна повреда до 2 години няма да бъде ефективна мярка. Някои от тях са категорични, че трябва да има доживотен затвор, а други, че реалната реформа ще дойде с подмяната на кадрите в системата, които са свързани с корупционни практики.

Тълкуванието за интимна връзка – съюз между мъж и жена, който продължава повече от 60 дни – пък определиха като разтегливо.

Припомняме, че във видео във фейсбук – профила си Дебора благодари на хората за подкрепата. Тя отбеляза, че косата й ще порасне, белезите ще избледнеят, но подкрепата на обществото ще остане в сърцето й.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст