Кабинетът ще обяви допълнителни мерки за подпомагане на жени, жертви на насилие

Със заповед на министър-председателя няколко министерства изготвят спешен план с мерки и в рамките на тази седмица те ще бъдат обявени, за да може да се повиши не само реакцията след акт на насилие, а и цялостната подкрепа за жените, жертви на насилие. Това съобщи пред журналисти в Пловдив министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, цитирана пред БТА. Тя подчерта, че превенцията е много по-важна.

“Ако ние не работим с децата, да им дадем възможности да се предпазят от опасностите, но и бидейки осъзнати за рисковете, да вземат адекватни мерки, дори търсейки подкрепа рано, то тогава се получава така, че когато едно дете или жена е жертва на насилие, е твърде късно”, коментира министърът. И добави, че наличните услуги за такива жертви на насилие не са достатъчни и тя ще предложи тяхното увеличение. Много е важно за тези жени да имат достъп до качествена емоционална и психологическа подкрепа, категорична е тя.

Социалният министър бе на посещение в обучителния център на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“ в Пловдив. България е на 26-то място, сред 27-те страни от Европейския съюз по индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI), посочи Шалапатова. И допълни, че близо един милиард лева ще бъдат инвестирани в рамките на текущия програмен период за повишаване на дигиталните компетенции на служителите, като средствата ще се от националния бюджет, Плана за възстановяване и устойчивост и оперативна програма “Развитите на човешките ресурси”.

В рамките на срещата министърът разговаря с представители на Съюз за стопанска инициатива (ССИ) и обсъди с тях възможностите за сътрудничество, чрез които да бъде преодоляна липсата на работна ръка и нуждата от обучение и преквалификация на кадри. Не срещата присъстваха и ученици и студенти от пловдивски учебни заведения, които демонстрираха уменията си за работа в киберсреда и важността на специалност “Киберсигурност”. Те участваха в симулация на кибератака и показаха, как биха спрели действията на преполагаеми хакери. “За нас ползите от подобни иновативни практики са, че със средства на местната, но най-вече на европейската общност, се създават пространства, в които се обучават и млади хора за това да имат не само дигитални компетенции, но да имат компетенции да се защитават във виртуалното общуване, което понякога надделява спрямо общуването в реално време”, каза още Шалапатова.

В срещата участваха председателят на ССИ Кузман Илиев, общинският председател на ССИ за град Пловдив – Димитър Червенков и зам.- кметът на Община Пловдив – Тодор Чонов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст