ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Мудис” оряза рейтингите на 10 по-дребни щатски банки и заплаши едрите акули

Рейтинговата агенция “Мудис” е понижила кредитната оценка на няколко малки и средни банки на Съединените щати на 7 август и може да преоцени и някои от американските банкови лидери. Експертите предупреждават, че кредитната мощ на банковия сектор вероятно ще бъде подложена на сериозно изпитание от финансови рискове и по-ниска производителност.

“Мудис” е орязала рейтингите на 10 по-непретенциозни банки с по една степен, включително на “Ем енд Ти бенк”, “Пинакъл файненшъл партнърс”, “Просперити бенк” и “Би Оу Кей файненшъл корп”. Под наблюдение за потенциално понижение на оценките са поставени и шест банкови гиганти, между които “Бенк ъф Ню Йорк Мелън”, “Ю Ес бенкорп”, “Стейт стрийт” и “Труист файненшъл” за потенциално понижение на оценките.

Агенцията мотивира решението си с публикуваните финансови резултати за второто тримесечие, от които става видно, че “при много банки те са показали нарастващ натиск върху рентабилността, който ще ограничи възможностите им да генерират вътрешен капитал”. В съобщението се посочва още, че “това се случва на фона на задаващата се слаба рецесия в Съединените щати в началото на 2024-а и на вероятното понижение на качеството на активите, с по-високи рискове за портфейлите от търговски недвижими имоти (CRE) на някои кредитори”. “Мудис” обяснява, че завишените инвестиции в CRE са ключов риск заради високите лихвени проценти, намалелия интерес към офис-пространствата в резултат на дистанционната работа и по-ниската наличност на кредити за тези имоти. Агенцията е променила на отрицателна и перспективата на 11 основни американски кредитни институции, между които са “Кепитъл уан”, “Ситизънс файненшъл” и “Фифт търд бенкорп”.

Фалитите на банката на силициевата долина SVB и на “Сигнъчър бенк” преди няколко месеца предизвикаха криза на доверието в американския банков сектор, довела до бягство на депозити в ред регионални банки, въпреки предприетите от оторизираните органи извънредни мерки за стабилизирането на сектора. Експертите на “Мудис” се опасяват, че кредиторите с неосчетоводени загуби, които не са отразени в нормативните капиталови коефициенти, лесно могат да се лишат от доверието на клиентите си в сегашната високолихвена среда.

Агресивното затягане на паричната политика от щатските централни банкери забавя потреблението и кредитирането. По-високите лихвени проценти повишават и вероятността от рецесия и оказват натиск върху ключови сектори, какъвто са недвижимите имоти, които се борят да се адаптират към следпандемичната реалност.

Резултатите от доклад на Федералния резерв, публикувани през миналата седмица, показват, че американските банки докладват за по-строги кредитни стандарти и по-слабо търсене на заеми както от бизнеса така и от физическите лица през второто тримесечие. Анализатори на “Моргън Стенли” очакват тази тенденция да се задълбочава.

През миналата седмица друг член на “Голямата тройка” световни рейтингови агенции – “Фич рейтингс”, понижи с една степен – от “ААА” на “АА+”, кредитната оценка на държавния дълг на Съединените щати заради очаквано влошаване на фискалната сметка и на стандартите за управление през идните три години и повтарящите се до последния възможен момент спорове за дълговия таван на страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст