ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 1000 души бяха евакуирани заради горски пожари в Португалия

Стотици пожарникари се борят с пламъците, бушуващи в Южна Португалия, които изпепелиха хиляди хектара земя и наложиха превантивната евакуация на около 1400 души, съобщава „Ройтерс“.

Горският пожар, който над 800 пожарникари продължават да гасят и в момента, се възпламени в събота (5 август), в община Одемира, в региона Алентехо. Но пред следващите дни, той се разпространи на юг към Алгарве, една от най-популярните туристически дестинации в Португалия.

По думите на кмета на Одемира – Хелдер Герейро – ситуацията е критична, трудна и сложна, а командир Хосе Рибейро от Гражданска защита допълни, че предстои много работа, за да се овладее горският пожар.

Високите температури и силните ветрове правят борбата с пламъците още по-трудна, а те вече са унищожили около 6700 хектара земя. Вчера, малко преди залез слънце, небето над Одемира потъмня, тъй като огромен облак дим изпълни въздуха.

Общо 19 малки села, четири туристически места за настаняване и един къмпинг бяха евакуирани превантивно. Няколко пътни артерии са блокирани, съобщиха местните власти.

Португалската метеорологична агенция IPMA обяви червен код за шест района в страната, включително столицата Лисабон, заради екстремните горещини. Три от тях се намират северната част на Португалия. В северния град Кастело Бранко се очаква температурите да достигнат 41 градуса по Целзий.

Учените коментират, че горещите вълни стават по-чести и интензивни поради изменението на климата.

Туристите в Португалия, чийто брой през лятото достига своя пик, са предупредени за рисковете за здравето им като дехидратация и слънчев удар.

Както местните, така и чужденците – гости на страната, са предупредени за рисковете от пожари. Властите обявиха, че повече от 120 общини в Португалия за изложени на риск от огнени стихии.

„Метеорологичните условия, които очакваме през следващите дни, ни карат да бъдем бдителни – всяко малко огнище може да се превърне в голям пожар“, предупреди по време на пресконференция генералният секретар на Гражданската защита – Патриша Гаспар.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст