ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Свиване на разходите повиши печалбата на фирмата за капачки за алкохолната индустрия “Херти”

Херти

Шуменската „Херти“ АД е  специализирана в производството на алуминиени, пластмасови и композитни капачки и дозатори за алкохолната и винената индустрия. Изделията й се продават, както на вътрешния пазар, така и на международните.

Началото на годината е започнало с достатъчно поръчки, посочват от фирмата. През първото полугодие тя е имала клиенти в 50 държави по целия свят. Най-големият пазар на „Херти“ остава Франция, а следващите по значение през тази година са Великобритания, Германия, България, Русия и останалата част от Европа, които формират общо около 69% от оборота на компанията.  

Въпреки голямата конкуренция на пазара и негативното влияние на повишаващата се стойност на суровините в световен мащаб, както и възможен спад в потреблението, от дружеството прогнозират запазване на позициите на пазарите, на които оперира.

За шестте месеца на тази година печалбата на фирмата преди данъчно облагане е нараснала до 5.72 млн. лева при 4.15 млн. година по-рано. Но от „Херти“ отбелязват 1.86 процента намаление на на продажбите на всички пазари спрямо същия период на миналата година. Приходите на фирмата намаляват и са в размер на 44.54 млн. лева. Разходите по дейността са свити с по-голям процент и в края на юни са на стойност 38.82 млн. лева.

В същото време от групата обявиха и

по-високи постоянни и намаляващи променливи разходи.

Основната част от материалите за производството са с борсови цени, върху които „Херти“ не може да влияе. Заедно с това, предприетите стъпки за обновяване на технологичното оборудване води до намаляване на производствените разходи, отбелязват от предприятието. Активно се работи и за разширяване на пазарите с предлагането на нови продукти.

В структурата на „Херти“ има и специализиран отдел „Развитие и развойна дейност“, който работи за оптимизиране на продуктите й с цел внедряване на нови екологични материали, спестяване на ресурси и материали. По този начин фирмата  търси постигане на пазарно предимство чрез въвеждане на иновативни продукти. Заедно с това всяка година се разработват нови изделия и редовно се участва в изложения за намиране на нови клиенти.

Компанията продължава да инвестира в обучението на служителите си, а изпълнението на производствена програма е наложило и назначаване на нови служители, които вече са 578, уточняват от дружеството.

Рисковете

за групата са свързани с промените в цените на основните суровини и по-конкретно алуминия, който е борсова стока.

Валутният риск за компанията е свързан с британския паунд и американския долар.

Пазарът на продуктите на групата е силно конкурентен и се наблюдава голяма аплитуда на крайните цени, особено когато пазарите са в застой или са с нагласа за промени в потребителското търсене.

Основни акционери в шуменската фирма са “ИГМ холдинг” – Австрия с дял от 33.27% от капитала, Александър Юлиянов (председател на съвета на директорите) с 33.22%, Захари Захариев (главен изпълнителен директор) с 25.23% и Елена Захариева (директор за връзки с инвеститорите) с 7.99% от книжата с право на глас.  Останалите книжа са собственост на дребни индивидуални инвеститори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст