ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хунтата в Нигер назначи премиер

Нигерската хунта обяви, че назначава за премиер бившия министър на финансите Али Махаман Ламин Зейн, предаде Франс прес.

Превратаджиите съобщиха това с изявление по националната телевизия, в момент, в който международната общност се опитва да възстанови конституционния ред в Нигер.

През 2001 г. бившият президент Мамаду Танджа назначи Али Махаман Ламин Зейн за ръководител на кабинета си, а през 2002 г. – за министър на финансите, за да се справи със сложната икономическа и финансова ситуация в Нигер.

Али Махаман Ламин Зейн беше финансов министър до свалянето на Мамаду Танджа с държавен преврат през 2010 г., припомня Франс прес.

Междувременно стана ясно, че изпълняващата длъжността заместник държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд е посетила нигерската столица Ниамей и че е провела “откровени и трудни” разговори с представители на нигерската хунта, предаде Ройтерс.

В телефонен разговор с журналисти Нюланд каза, че на срещата представителите на хунтата не са проявили интерес към призивите на САЩ за възстановяване на демократичния ред в Нигер и че ѝ е било отказано да се срещне със сваления нигерски президент Мохамед Базум.

Нюланд каза още, че на срещата си с превратаджиите е искала ясно да им каже какво е изложено на риск в отношенията между САЩ и Нигер от гледна точка на предоставянето на икономическа и други видове помощ, ако демокрацията в африканската страна не бъде възстановена. Високопоставената американска представителка изтъкна, че е искала да проведе искрен разговор с хората, отговорни за поставянето под въпрос на демократичния ред в Нигер, и да види дали е възможно възникналите въпроси да бъдат решени.

Виктория Нюланд заяви, че се е срещнала със самопровъзгласилия се началник на отбраната на Нигер Муса Салау Барму и с трима други военни командири.

“Разговорите бяха изключително откровени и на моменти трудни, защото ние настояваме за решение, което да е продукт от преговори (…) Те са доста твърди в гледната си точка за начина, по който искат да действат занапред, и той не е в съответствие с конституцията на Нигер”, изтъкна Нюланд, предаде БТА.

Разговорът на Нюланд с Барму и неговия екип е продължил два часа, като е имало и някои странични беседи, отбелязва Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст