ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шведската Eastnine ще продаде 36% дял във верига модни магазини на руска фирма

Шведската “Истнайн” /Eastnine AB/ подписа споразумение за продажбата на около 36 процента от модния търговец на дребно Melon Fashion Group, която управлява магазините за дрехи Sela, Zarina, Love Republic, на руската GEM Invest LLC. Според прессъобщението от Eastnine, покупната цена на дела е приблизително 15.6 милиарда рубли (около 149 милиона евро). Очаква се транзакцията да приключи до две седмици.

„Eastnine, заедно с други европейски акционери на MFG, сключиха споразумение, според което цялата инвестиция в крайна сметка ще бъде продадена на руската компания OOO GEM Invest. Сделката ще се осъществи на няколко етапа, одобрени от Федералната антимонополна служба на Русия и правителствената комисия за контрол на чуждестранните инвестиции в Руската федерация.” От компанията отбелязват, че инвестицията на Eastnine в MFG към 30 юни тази година е била приблизително 162 милиона евро.

От Eastnine отбелязват в изявление, че сделката е усложнена от „значителни несигурности и рискове“. Сред тях компанията посочи риска от допълнителни санкции и действия от страна на властите. „Тъй като покупната цена е платена в рубли, Eastnine, след завършване, ще има валутен риск спрямо руската рубла, докато обменът не бъде направен“, коментират от компанията.

Melon Fashion Group е основана през 2005 г. на базата на шивашката фабрика Pervomaiskaya Zarya в Санкт Петербург. По собствени данни, в края на 2022 г. групата включва повече от 850 магазина в 180 града на Русия, както и в Казахстан, Армения и Беларус. Според SPARK-Interfax приходите на Melon Fashion Group JSC през 2021 г. са се увеличили с 49 процента на годишна база до 37.3 милиарда рубли, а нетната печалба се е удвоила до 3.2 милиарда рубли.

През октомври AFK Sistema се съгласи да купи 47.7 процента дял в Melon Fashion Group от шведската Eastnine, East Capital Holding AB и група частни инвеститори. Сумата на сделката трябваше да бъде 15.8 милиарда рубли. През март обаче шведската компания обяви прекратяването на споразумението с AFK Sistema. Според двама източника на “Комерсант” от пазара на дребно, причината за това е невъзможността Sistema да консолидира по-голям дял в търговеца на дребно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст