Шефката на СЕМ обвини Денков в “груба намеса” в работата на регулатора

Соня Момчилова

“Доживях и академик Денков (за чиято някога благонадеждна репутация имам принос, като ръководител на пресцентъра на Министерския съвет по времето на премиера Янев) да демонстрира груба намеса и неоснователни оценки за работата на независимия, повтарям, независимия регулатор.” Това посочва председателят на Съюза за електронни медии Соня Момчилова. След изказване на премиера Николай Денков по време на излъчен на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук разговор с медии и граждани, в който той заявява, че у нас има сериозна дезинформация, а СЕМ очевидно не си върши работата, от Съюза на българските журналисти са потърсили за коментар Момчилова.

По думите ѝ медии, “които разпространяват постистини”, са ѝ приписали цитата “лъжата също има право на живот”, който тя изрично упоменала чий е и в допълнение на който казала, че единственият начин да се победи лъжата и дезинформацията е само по-голямата доза истина. “Цитатът за правото на живот на лъжата принадлежи на уважавания от мен, а, мисля, и от цялата журналистическа колегия Бойко Василев”, добавя Момчилова.

Момчилова отбелязва, че е обезпокоена за “независимостта и ненамесата” в работата на медиите, “съдейки по резултатите от последните проучвания за медийната кондиция и доверието в медиите”. “Дваж по-сериозно основание имам да предупредя, че натискът върху работата на СЕМ няма да доведе до нищо полезно по отношение на доверието, плурализма и обективността. Нашият мониторинг се провежда по утвърден и възприет от водещи европейски регулатори алгоритъм. Твърдението, че в медиите се тиражира непроверена информация и не се спазват базови стандарти, е клевета. Че не се упражняват санкции и не се следи за дезинформация и език на омразата, също е инсинуация”, допълва тя.

Според нея опитите да бъде уличена в толериране на прокремълска пропаганда и некомпетентност е “маккартизъм в отвратителна и токсична форма”.

Шефката на регулатора призовава да не се “посяга” на СЕМ. “Докато аз съм председател на българския медиен регулатор, няма да си затворя очите за нито един опит да се остракира и опетни името на нито един неудобен на властимащите журналист. Долу ръцете от медиите, историята не прощава нито флиртовете, нито блудствените действия с правото на хората да получават качествена информация”, казва още тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст