Fitch потвърди рейтинга на ББР: „BBB“ с положителна перспектива

Банката остава с един от най-високите кредитни рейтинги у нас, който е равен на този на българската държава

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг на Българската банка за развитие след проведения през последния месец преглед.  

Рейтингът на банката е равен на държавния и практически е най-високият възможен кредитен рейтинг за ББР – „BBB“ с положителна перспектива.

Съгласно съобщението на Fitch Ratings, оценката отразява добрата капиталова позиция на ББР, възвръщането към печалба и факта, че банката е 100% собственост на българската държава, която може да ѝ оказва подкрепа при необходимост. Финансирането ѝ е стабилно, като значителна част е от публичния сектор или е гарантирано от държавата, а останалата – от международни институции за развитие.

ББР се ръководи основно от своята мисия за развитие на малкия и средния бизнес, заложена в специален закон, подчертава в мотивите си агенция Fitch Ratings. Законът за ББР определя ролята ѝ на основен доставчик на финансова подкрепа за малките и средните предприятия, и участник в проекти с приоритет за националната икономика.   

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст