ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вежди Рашидов подава оставка като депутат и напуска политиката

Парламент заседание Вежди Рашидов

Вежди Рашидов подава оставка като депутат. Той напуска партия ГЕРБ и се отказва от политиката. Поводът за това е, че в понеделник, при забравени включени микрофони в Народното събрание, Рашидов произнесе нецензурни думи по адрес на жертвите на сексуално насилие.

“Във връзка със създалата се ситуация подавам оставка и като народен представител в 49-ото Народно събрание и напускам партия ГЕРБ и политиката”, заяви бившият председател на Народното събрание.

В понеделник, в дискусия със зам.-председателите на парламента Никола Минчев и Росица Кирова, Рашидов се чу да казва: “Има и сега закони. К‘во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го напрайха на маймуна”. Тези нецензурни реплики идват на фона на протестите и общественото недоволство, предизвикани от обезобразяването на 18-годишното момиче от Стара Загора, което бе нарязано с макетно ножче, носът ѝ бе счупен, а косата подстригана. Изказването на депутата предизвика вълна от политически и обществени реакции. 

Още същия ден Рашидов подаде оставка от два поста – като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Той се извини, а от парламентарната група на ГЕРБ-СДС се разграничиха от думите му. От Български фонд за жените във вторник обаче поискаха той незабавно да си подаде оставката и като депутат. За днес от 10.00 ч. пред Народното събрание бе насрочен протест с искане за оставката му като народен представител. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст