ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 9 август 2023 г.

Синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов

Кой изпусна синдиците на КТБ от контрол?

След девет години непрогледен мрак около “кражбата на века”, както нееднократно беше определян насилствения фалит на Корпоративна търговска банка, скандалните факти около съсипването на финансовата институция полека-лека започнаха да изплуват на бял свят.

Макар и с родилни мъки, преди дни Сметната палата успя да публикува официално едно прелюбопитно четивото. От една страна то е познато като „Одитен доклад № 0600201521 за извършен одит на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за периода от 01. 01. 2016 г. до 31. 12. 2020 година“. А от друга – като реалната причина, заради която бившият председател на палатата – Цветан Цветков, бе „похарчен“ от народните ни представители, въпреки че

Конституционния съд обяви уволнението му за незаконно.   

Нова жалба на правосъдния министър за избора на Сарафов

атанас славов

Министърът на правосъдието Атанас Славов оспори пред петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да бъде разгледана жалбата му  срещу  избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор. От правосъдното министерство информираха, че Славов настоява петчленният състав да отмени определението на тричленен състав на ВАС и да върне делото за ново разглеждане на първа инстанция по същество. Алтернативно министърът иска от върховните магистрати да се произнесат по същество, като обявят за нищожно решението на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което Сарафов бе избран за изпълняващ функциите на главен прокурор.

Правителството прекрати ликвидацията на “България Хели Мед Сървиз”

Министерски съвет Георги Гвоздейков

Правителството прекрати ликвидацията на “България Хели Мед Сървиз” – дружеството, създадено за осигуряване на въздушен транспорт с хеликоптери за нуждите на спешната медицинска помощ. Това обяви на брифинг в Министерския съвет министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

“Дружеството беше обявено в ликвидация от служебния кабинет. То беше създадено, за да бъде авиационният оператор съгласно европейското и българското законодателство, извършващ полети за спешна медицинска помощ по въздух“, припомни министърът.

Андрей Цеков: Сенчести схеми се правят в тъмна стая (Част II)

Стратегически документи на държавата казват, че най-важни са магистралните връзки север-юг и свързаностите със съседните държави. В момента магистрала ни свързва единствено с Турция.  Наблюдението ми върху ядките на Шишков се свежда до два буркана, оставени в кабинета ми.

Стратегията за развитие на пътищата трябва да е съобразена с всички по-висши стратегически документи на държавата. От 2022 г. насам нова стратегия за пътно развитие няма и никой не работи по нея. А това е основният документ, по който впоследствие АПИ да изготвя тригодишни и едногодишни програми. Такива средносрочни и краткосрочни програми АПИ никога не е давала и това е било абсолютно умишлено. Сенчести схеми се правят в тъмна стая.

Правителствената управленска програма: а дано, ама …

Нека започнем с добрата новина – за разлика от предишното редовно правителство, сегашното успя да приеме управленска програма. Това не е формалност, а законово изискване и аксиома на доброто управление. В допълнение, документът е структуриран и разписан добре, по правилата, друг е въпросът за съдържанието и реалните политически намерения. Явно експертите от администрацията на Министерския съвет, които са добри професионалисти, този път са били чути.

Тук трябва да се отбележи едно несъответствие. Законът изисква да се представи програма за дейността на правителството през целия му мандат, т.е. за четиригодишен период, докато сегашния документ има хоризонт едва 18 месеца. Причината е ясна – самата управляваща (не)коалиция не вярва, че ще издържи толкова дълго, а и постигнатата „сглобка“ има крайно противоречив характер. Но, както се казва, и на това благодарим.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст