ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Джо Байдън скоро ще посети Виетнам

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще посети скоро Виетнам, защото страната иска да промени отношенията си със САЩ и да стане техен партньор, предаде Ройтерс. Байдън съобщи това преди ден на среща в щата Ню Мексико за набиране на средства за кампанията си за президентските избори догодина.

В последно време Съединените щати и Виетнам засилиха своите търговски връзки. На фона на общото безпокойство от нарастващото влияние на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова по време на посещение във Виетнам през април и за засилване на двустранните дипломатически отношения, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Най-големият повод за безпокойство са териториалните претенции на Китай в Източнокитайско море, които се припокриват с тези на редица други държави, сред които и Виетнам. Според анализатори обаче Ханой въпреки това може да реагира хладно на идеята за укрепване на връзките си с Вашингтон, за да не навреди на своите отношения с Пекин, който е негов важен икономически партньор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст