ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тъжна новина за почитателите на тайландския плаж Мая Бей

Разказваме ви защо емблематичният плаж в Тайланд ще бъде временно затворен за посещение и плажуване.

Кой би предположил, че преди 31 години филмът “Плажът” с участието на Леонардо ди Каприо ще популяризира почти неизвестния никому плаж Мая Бей, разположен на остров Фи Фи Ле в Тайланд.

От тогава до наши дни над хиляди туристи ежегодно пътуват до Фи Фи Ле, за да се полюбуват на спиращия дъха залив, чистата морска вода, уникалните флора и фауна и безкрайна синева на Мая Бей. За съжаление, прекомерният брой посетители не само унищожава рифа и коралите и плаши местните чернопери акули с над хилядите лодки, които акостират в залива, но и нивата на оставените боклуци се увеличават все повече и повече.

Ето защо не е чудно, че след като редица морски биолози призоваха властите да ограничат достъпа до плажа, той бе временно затворен през юни 2018-а в срок за три и половина години. Здравната криза от 2019-а също спомогна за по-успешното предпазване на природния феномен, който най-накрая бе отворен за туристи чак миналата година през януари, ала при спазването на строги правила.

В този ред на мисли, преди броени дни, по данни на тайландската медия Bangkok Post, се разбра, че всяка година от 1-ви август до 30-ти септември култовият плаж Мая Бей ще бъде затворен по време на сезона на мусоните за естествена рехабилитация. Наред с това в райския залив вече не се допускат лодки, което е свързано с по-нататъшното опазване на околната среда, както вече казахме.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст