Реставрацията на банята в „Овча купел“ вече струва над 7 млн. лева

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев провери реставрацията на банята в „Овча купел“ – един от най-важните обекти на архитектурното наследство на София. 

За възстановяването на обекта е осигурено финансиране в размер на 3 319 912 лв. – безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ към Изпълнителна агенция “Програма за образование”.

Към тези пари трябва да бъдат добавени още 4 460 000 лв., осигурени чрез бюджетите на Столична община за 2022 и 2023 година.

Ръководителят на ремонта инж. Босев разказа, че през първите месеци са се занимавали само с  демонтажни работи, поради тежкото състояние на сградата и с цел да се съхрани максимално първоначалния й вид. 

Той обяви, че до есента строителите ще ремонтират изцяло покрива, дограмите и други важни елементи от фасадата, за да може след това успешно да продължи и реставрацията във вътрешността.

От своя страна Георги Георгиев се зарече, че с екипа си ще успеят да върнат една от емблемите на София на гражданите, която повече от 30 години тъне в разруха. Той обясни, че в началото на този мандат те успели да я придобият от държавата, след това осигурили над половината от средствата за ремонта от общинския бюджет, както и средства по европейски проект.

Минералната баня в кв. „Овча купел“ е едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София. Строежът й е започнал през 1920 г., продължава с прекъсвания до 1933 г. и струва на държавата 30 милиона лева.

Банята функционира до края на 80-е години на XX век, след което е затворена и поради неподдържане започва да се руши.

През 2017 г. възниква пожар, който нанася сериозни щети в интериора, особено в помещенията с басейните и други общи части.

От Столична община отчитат, че имало и множество намеси в банята за нуждите на филмовата индустрия, които са заличили голяма част от следите от автентичните функции на отделните помещения в нея.

През 2019 г., с договор тя е прехвърлена безвъзмездно от държавата на Столичната община с цел нейното реновиране. 

Столична община и Регионален исторически музей – София предприемат незабавно действия за опазването на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „местно значение“.

В резултат на това, е изготвен и одобрен проект за „Адаптация и реставрация на минерална баня „Овча купел“ като рекреативен център с използване на минерална вода“. Той включва обособяване на две зони в сградата – зона „Рекреация“, в сутерена и на партерния етаж и зона „Наука“, на първия и подпокривния етажи.

В рекреативния център на посетителите ще се предлагат разнообразни процедури с минерална вода. Запазват се функциите на големите басейни, като се добавят две зони с по-гореща вода. Останалите душове и курни (корита под чешмите в банята – бел. ред.) ще продължат да функционират.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст