Денят по диагонал – 10 август 2023 г.

Министърът на икономиката най-после развъртя финансовата метла

Дойде време чиновническото войнство, назначавано главно заради партийната му вярност към предишните управляващи, да свие перките. Едва ли някога за някого е било тайна, че топлите и ненатоварени откъм работа постове в директорските и надзорни бордове на държавни предприятия приютяваха главно „наши хора“. Хем от най-различно естество – партийни активисти, съученици и състуденти, субекти на интимно и професионално съжителство, стринки и балдъзи… Хем обединени и подчинени на общото правило „Колкото повече слушкаш, толкова по-дълго папкаш!“

МВР: с нови кадри в стара битка

Без много шум, тихо и полека, кабинетът на Николай Денков попълва сектор “Сигурност” с нови кадри, на чиито опит и възможности се разчита в дългогодишната битка за повече сигурност, ред и спокойствие.

Няма планове за базиране на щаб на НАТО в или около Ямбол, увери Тодор Тагарев

Към момента не съществуват планове за изграждане или разгръщане на многофункционален дивизионен щаб на НАТО в или около Ямбол. Анализират се възможностите за мястото, където да бъде разположена многонационалната бойна група. Това е заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в писмо до областния управител Биляна Кавалджиева – Димитрова, информираха от пресцентъра на областната администрация в Ямбол.

ЕЦБ отново ще гаси пожари

Европейската централна банка за пореден път трябва да гаси пожари, но този път лошите новини не идват от Гърция, Италия или от който и да бил друг от дежурните заподозрени по-бедни южни членове на блока. По ирония на съдбата, болният човек на Европа е най-голямото стопанство и смятаната за двигател на еврозоната Германия, поразена от токсичен микс от слаб търговски обмен с ключовия й партньор Китай, спад на огромния й производствен и строителен сектор и дори някои екзестиални въпроси за бизнес модела й, предпоставящ използването на евтино гориво от Русия.

Добро начало, карайте нататък!

Министерството на икономиката и индустрията спази обещанието си да ореже директорските заплати в подопечните му държавни фирми, възлизащи на повече от 12 000 лева. Надяваме се, не само на думи, защото проценти не са посочени, а чиновнически принцип № 1 е да се променя нещо така, че да остане същото. Както би станало при символично намаляване на трудовото възнаграждение, комбинирано с тлъсти ДМС-та и надбавки за участие във всевъзможни проекти, финансирани с публични средства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст