ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Извънредно положение в Еквадор, президентските избори няма да бъдат отменяни

Гилермо Ласо

Президентът на Еквадор Гилермо Ласо

Президентът на Еквадор Гилермо Ласо обяви извънредно положение в страната след убийството на кандидата за държавен глава Фернандо Вилявисенсио дни преди изборите. Обявен е и тридневен траур. Президентските избори Еквадор, насрочени за 20 август, няма да бъдат отменени, съобщиха властите, предаде БНР.

59-годишният Фернандо Вилявисенсио, втори по популярност кандидат според проучванията, беше убит по време на митинг в Кито. По време на кампанията Вилявисенсио, бивш синдикалист и журналист посочи, че е получил заплахи от наркокартела Синалоа: “Наркотрафикантите и мафията искат да вземат властта в държавата. Политическата мафия е тази, която стои зад заплахите срещу моята кандидатура. Това е ясно потвърждение, че нашата кампания засяга сериозно престъпните структури. 20 години съм се борил срещу тях и отново заявявам, че не се страхувам”.

От партията на Вилявисенсио Movimiento Construye обявиха, че въоръжени мъже са нападнали офисите ѝ в Кито. Заподозрян за убийството на Вилявисенсио е починал от раните си, съобщиха от прокуратурата. Президентът Гилермо Ласо обвини „организираната престъпност“ за смъртта на Фернандо Вилявисенсио и обеща да изправи извършителите пред правосъдието.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст