ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пагубно е директор на болница да гони само печалбите, обобщи врачанския скандал министър Хинков

“Директорът на болницата във Враца подаде оставка и аз ще я приема. Д-р Кети Ценова е заявила на наш служител в министерството, че отделението не е печелившо. Този поглед към цялостната работа на една болница – кое е печелившо и кое не е – е пагубен за изпълнителния директор”, заяви пред БНТ здравният министър проф. д-р Христо Хинков. И сподели, че освен директорът, оставки са подали и педиатрите в болницата – заради натрупани с годините проблеми. 

В името на “мира и разбирателството”, днес (10 август) министър Хинков ще се срещне с педиатрите, ръководството на здравното заведение и областната управа, защото опасността от окончателно затваряне на детското отделение на врачанската болница става все по-реална.

Или поне това бе посланието на д-р Кети Ценова, според която до края на август детското отделение няма да работи изобщо.

“Проблемът започна, когато шефът на отделението внесе докладна, че желае цялото отделение да излезе в отпуск. Според мен предложението е разумно. Разговарях с шефа на болницата в Монтана да поеме пациентите през този период, като летните месеци са слабо натоварени. Отпуските са натрупани по време на COVID-19 пандемията, когато лекарите не напускаха работните си места”, описа накратко ситуацията д-р Ценова.

В интервюто си пред държавната телевизия, министър Хинков обърна внимание и че 6-валентните ваксини за деца, които са част от имунизационния календар, вече са доставени в регионалните здравни инспекции. 

След това то обясни и какво се случва с обещаното ново остойностяване на клиничните пътеки, а накрая стигна и до “любимата дъвка” на опозицията – националната педиатрия и медикоптерите.  

“Проектът за Национална детска болница в “Горна баня” не е спиран. Не се търсят нови варианти за болницата, решението да се строи в “Горна баня” си остава – екипите са готови, работи се, отчуждават се имоти, ще заработи обществен съвет, който ще има консултативни функции, ще участват специалисти, чрез него се определят функцията и профилите на болницата. Проблемите са свързани с инфраструктурата. Транспортният достъп трябва да се подобри. Няма да има хеликоптерна площадка“, заяви здравният министър.

И за кой ли път разказа, как в началото на 2024 г. България ще разполага с един медицински хеликоптер, как обучението на специализираните екипи върви с пълна сила и как системата не бива да се нарича “Въздушна спешна помощ”, защото изграждането й продължава с десетилетия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст