ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пловдивската полиция разкри схема с онлайн кредити

кредит

По няколко идентични сигнали за неправомерно изтеглени парични суми от банкови сметки на граждани, добити без тяхно знание под формата на онлайн кредити, работят през последните месеци разследващи от отдел “Икономическа полиция” към пловдивската дирекция на МВР. Активните действия за пресичане на измамната схема се осъществяват под наблюдение на Районната прокуратура, а усилията са насочени към разкриване на всички участници в нея, съобщиха от полицията.

Измамниците използват възможността за теглене на кредит чрез мобилни приложения, без да е нужно човек да ходи в банков офис. Основното изискване на тези интернет платформи е лицева верификация на клиента – самоличността му се потвърждава, като се въведат идентификационните данни от личната карта и се направи снимка. Сред предпочитаните жертви са млади хора на възраст между 20 и 25 години. Участниците в схемата най-често се сдобиват с личните им документи и снимка под различни предлози, свързани с благотворителност – организиране на дарителска кампания за деца сираци, хора в неравностойно положение, с тежки здравословни проблеми и т.н.

След преминаване на електронната идентификация на човека, от негово име се кандидатства за кредит в дадена банка, а отпусната сума се превежда в автоматично открита сметка. От нея, чрез интернет банкиране, парите се насочват към сметки на подставени лица, които ги теглят в кеш.

От полицията апелират хората да бъдат внимателни, за да не станат жертва на измамния сценарий.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст