ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ ограничават американските инвестиции в технологичната индустрия на Китай

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, ограничаващ инвестициите на САЩ в технологичната индустрия на Китай, включително развитието на полупроводници и микроелектроника, квантови технологии и изкуствен интелект в страната. Това се казва в изявление, разпространено от Министерството на финансите на САЩ.

Както следва от документа, американският лидер смята, че „страните, предизвикващи безпокойство“, разработват технологии, които „играят ключова роля по отношение на разузнаването, наблюдението или използването на инструменти в киберпространството“. „Бързото развитие от тези страни на полупроводници и микроелектроника, квантови информационни технологии и възможности за изкуствен интелект значително увеличава способността им да извършват действия, които заплашват националната сигурност на САЩ“, се казва в документа. В изявлението се пояснява, че в момента Съединените щати имат предвид такива страни като Китай.

Служител на американската администрация изясни на специален брифинг, че изпълнителната заповед на Байдън „дава правомощия на министъра на финансите да регулира определени инвестиции в субекти в Китай, участващи в дейности по националната сигурност в три сектора: полупроводници, микроелектроника, квантови информационни технологии и някакъв изкуствен интелект системи.” Както беше обяснено на брифинга, американските власти изискват от бизнеса да отчита такива инвестиции, някои от тях ще бъдат забранени.

Представител на администрацията увери, че подписването на указа е “стъпка в областта на националната сигурност, а не на икономиката”. Той твърди, че Вашингтон „следва политика за намаляване на рисковете от страна на Китай“ и не е настроен да „разделя икономиките“ на Съединените щати и Китай.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст