Денят по диагонал – 11 август 2023 г.

Европрокуратурата води 203 разследвания в България по съмнения за злоупотреби с близо 900 млн. евро

Европрокуратурата разследва злоупотреби в железниците за 2.5 млн. евро

Европейската прокуратура разследва възможни злоупотреби при два проекта за обновяване на българските железници, информираха от ведомството на Лаура Кьовеши. Над 100 служители на полицията и ДАНС са участвали в претърсвания на 28 адреса в София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик.

Разследваните проекти са обновяването на линията София – Пловдив в районите на Костенец и Септември, както и ремонта на трасето Пловдив – Бургас в района между Оризово и Михайлово. Бенефициент на европейско финансиране за над 241 милиона евро и по двата проекта е Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ). Подизпълнители са две частни компании с международно участие.

Обнародвани са промените в Закона за защита от домашно насилие

домашно насилие

Промените в Закона за защита от домашното насилие, с които понятието “интимна връзка” официално беше въведено в правото у нас, са обнародвани в “Държавен вестник”.

Чрез промените се увеличава кръгът от хора, които попадат под обхвата на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка, продължаваща повече от 60 дни. До законодателните изменения се стигна след случая от Стара Загора, при който момиче беше обезобразено с макетен нож. 

Проект: 12 000 души ще бъдат пренасочени от ТЕЦ-овете към нови работни места до 20230 г.

Мини "Марица Изток"

Близо 12 000 души трябва да бъдат пренасочени към нови работни места до 2030 година заради намаляването на търсенето на въглища от ТЕЦ-овете. Това предвиждат публикуваните тази седмица за обществено обсъждане актуализирани варианти на териториалните планове за справедлив преход за районите Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Предвижда се създаването на държавна компания „Конверсия на въглищни райони“, която да наеме част от миньорите и работниците в ТЕЦ-овете, за да използват уменията им в процеса на рекултивация на кариерите за лигнитни въглища. 

Парламентарната (не)коалиция продължава да си прави гаргара с… Брюксел

Пленарна зала - актуализация на бюджета - парламент

Преди три петилетки и половина – през декември 2007 г. – за първи път цитирахме крилатата фраза на руския литературен критик, публицист и философ Висарион Г. Белински (1811-1848 г.) “Да се разсъждава логично и да се разсъждава вярно са две различни неща!” Поводът бе тежката разправия, избухнала покрай изхвърлянето на тогавашния главен секретар на МВР – Илия Илиев, и нашумяла като Скандалът “Куйович”.

По-възрастните сигурно си спомнят отделни фрагменти от въпросната разправия, защото от ведомствен МВР-скандал, нещата постепенно ескалираха до създаване на извънредна парламентарна комисия и официално протоколиране на конфиденциална информация, от рода на (цитираме по памет) “Веднага след съвещанието, чрез специални разузнавателни средства бе прихванат разговор между Ангел Александров – директор на Националната следствена служба, и Пламен Галев, по време на който Александров подробно информира Галев за темата на съвещанието…”.

Паметникът на Съветската армия няма да бъде преместен тази година

Левицата пази паметника на съветската армия

Паметникът на Съветската армия няма да бъде преместен тази година. Това става ясно от съобщение на областната администрация на София. Започва процедурата по преместването на монумента в Музея за изкуството от периода на социализма, но преди това е необходимо изготвянето на множество допълнителни експертни оценки и анализи.

Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. Необходим е и инженерен проект. По данни от Националната галерия, към момента не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите на паметника – данни, които задължително трябва да присъстват в проектната документация за изграждането на обекта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст