ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 12 август 2023 г.

Европейска комисия еврокомисия ек

От ГЕРБ-СДС информираха ЕК и ЕС за репресии срещу граждани с българско самосъзнание в Сърбия

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС са предупредили европейски лидери за наличието в Сърбия на потенциални “черни списъци” на книги и за възпрепятстването на сръбски гражданин с българско самосъзнание да внесе на територията на страната книга на български поет, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

В писмо до докладчика на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик, до председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, до еврокомисаря по разширяването и други евродепутати, евродепутатите  разказват за случая с председателя на неправителствената организация „Глас“ Александър Димитров. На 9 август той не беше допуснат да влезе в Сърбия с три екземпляра от книгата „Елегия за Краището. Съдбата на българите в Западните покрайнини“ на Едвин Сугарев, който е бил и консул в Ниш. А няма забрана за внасяне в Сърбия на тази книга. Димитров прекарал пет часа на ГКПП „Рибарци – Олтоманци“, но не получил документ за задържането на книгите. 

В МРРБ няма пожари, има пепелища и тлеещи огньове

Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството, през „БАНКЕРЪ“

Два основни механизма са ползвани за строеж на пътна мрежа: инхаус и текущи ремонти. „Автомагистрали“ няма собствен самостоятелен стопански смисъл за съществуване. В края на 2022 г. са сключени няколко договора на стойности, надвишаващи 40-50 млн. лв. всеки. Намираме се в омагьосан кръг – имаме незаконосъобразно сключени договори, които не можем да прекратим. Голяма част от пътните обекти в България са изпълнявани по договори за текущи ремонти.

Г-н Цеков, заедно с премиера Денков посочихте някои от пожарите, които горят в актуалната действителност на страната. В МРРБ кои са спешните стихии и кои са тлеещите огнища?

– В МРРБ пожари няма, има по-скоро пепелища и тлеещи огньове. Те са последица от дългогодишни политики, прокарвани на тъмно и по преценка на конюнктурния властимащ в министерството или в АПИ. Два са основните механизми, ползвани за строеж на пътна мрежа: инхаус и текущи ремонти. И в двата случая целта е била да има единоначалие във възлагането и да се строи без конкуренция. Това са тлеещите огньове които са живи и в момента. Показателният пример е АМ „Хемус“, която изцяло е възлагана по инхаус механизми. 

Лихвите по заемите ще се повишават, но това няма да повлие на търсенето

ремонт на жилище

Активността при търсенето на кредити продължава да е доста висока и това се дължи основно на ниските лихви у нас. Естествено, има повишаване на лихвите от края на миналата година, като то е с около 0.1 до 0.3 процентни пункта, което все още не притеснява кредитополучателите. Това отбелязва Тихомир Тошев, управител на “КредитЦентър”, в коментар на ситуацията на пазара и очакванията за развитието му в следващите месеци.

От Българска народна банка коментираха рисковете от прекаленото кредитиране, а като мярка за успокояването му, през април централната банка за пръв път от години повиши задължителните минимални резерви, които банките трябва да поддържат, като промяната влезе в сила от 1 юли. Месец по-рано се увеличи и процентът им за привлечените средства от чуждестранни лица. 

Според последните данни от БНБ за юни, броят на кредитите на домакинствата расте на годишна база с 1.6 процента, а размерът им – дори с 14 процента. Над една четвърт от изтеглените заеми са с размер над 100 000 до 250 000 лева, показват числата от централната банка.

Испания включи Надя Калвиньо в напреварата за шеф на ЕИБ

Испанското правителство номинира в късните вечерни часове на 11 август финансовия министър Надя Калвиньо за кандидат да оглави Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), с което нажежи конкуренцията за лидер на едрия световен мултнационален кредитор. Ако бъде избрана, тя ще е първата жена ръководител на банката на Европейския съюз, която финансира програми в и извън общността. Калвиньо ще се състезава със седем други кандидати за активно оспорваната позиция, която никога не е била заемана от жена. Сериозен “противник” е еврокомисар Маргрете Вестагер, която отговаря за конкуренцията и дигиталното регулиране.

ЕИБ, която има баланс от около 550 млрд. евро, се очаква да вземе участие във финансирането на следвоенното възстановяване на Украйна. Битката е за мястото на германеца Вернер Хойер, който ръководи институцията повече от десетилетие и мандадът му изтича през декември.

МАЕ: Глобалното потребление на петрол е рекордно и цените ще растат

петрол

Търсенето на суров петрол в световен мащаб е рекордно високо заради мощното потребление на Китай и на други места, което заплашва да тласне цените още по-нагоре, предупреждава Межднародната агенция по енергетика (МАЕ). През юни глобусът е консумирал средно по 103 млн. барела черно злато на ден за първи път в историята и може да продължи да качва използваните количества и през август, съобщава в публикувания си на 11 август доклад базираната в Париж оранизация. И тъй като Саудитска Арабия и партньорите й редуцират доставките, предлагането на петролните пазари е силно ограничено.

“Петролното потребление бележи рекордни върхове, стимулирано от силния летен почивен сезон на масови пътувания, увеличената консумация на горивото за производство на енергия и растящите темпове на преработката му в петрохимикали в Китай”, посочва МАЕ. Тя допълва, че “складовите запаси от черно злато и от дериватите му са спаднали рязко” и че “наличностите ще продължат да намаляват и през есента”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст