Няма спекула с цените на свинското месо, твърди земеделският министър

съхранение на плодове и зеленчуци, Земеделският министър Кирил Вътев след Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Невъзможно е да има спекула у нас с цените на свинското месо. Почти всяка година през лятото цените на свинското са се увеличавали, както и тази година. Това заяви на брифинг министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. И допълни, че през есента цените ще се нормализират.

“Има достатъчно обективни фактори за това – поскъпване на електроенергията, на горивата, заплатите. Но искам да ви кажа нещо, което считам за най-важно, и това не е цената на свинското. Най-важното е, че земеделски производители, които прекратяват работата си във фермите и ги ликвидират, земеделски производители, които си ликвидират градините, поради нерентабилност и консолидираност на агрохранителната верига, не остават в България, а заминават в чужбина“, каза Вътев и подчерта, че това е най-страшното, което трябва да се проумее. По думите му трябва наистина да земеделието и храните да бъдат превърнати приоритетен за страната отрасъл, за да спре изтичането на хора.

Министърът отбеляза, че не може да предположи каква ще бъде цената на свинското месо наесен. “За съжаление, нямам нито едно основание да ви кажа с колко процента ще се понижи цената или как ще се промени, това го определя пазарът“, добави той.

“Какво се случва в едно от звената ще го разглеждаме само през оценка на цялата агрохранителна верига, така че ако поискат, ще бъдем задължени да пуснем подобна проверка и по веригата на месото – от рафта до фермата”, отбеляза земеделският министър.

Днес в аграрното министерство заседава Консултативният съвет по месото. Това беше четвъртият Консултативен съвет, след като миналата седмица се състояха заседания на Съветите по поземлените отношения, по млякото и по овощарството и зеленчукопроизводството. В заседанията участваха представители на браншови организации, учени.

След набелязаните задачи, върху които ще работят занапред членовете на ресорните съвети, са промяна в нормативната уредба, свързана с поземлените отношения, с която да се постигне крайната цел – да имаме български храни на трапезата си, анализи на агрохранителните вериги по обратната проследимост за млякото, както и за плодовете и зеленчуците, базирани на текуща и предстояща проверка на Българската агенция по безопасност на храните и Националаната агенция за приходите в съответните сектори. Министър Вътев посочи по-рано, че резултатите от проверките ще са повод за сериозни законодателни промени, сред които в законите за ДДС и за храните.

Сред другите предстоящи Консултативни съвети, анонсирани от министъра, са по пчелния мед, техническите култури, лозята и виното, етерично-маслените култури. Земеделският министър обяви в началото на юли, че по всички чувствителни теми в земеделието ще бъдат създадени национални Консултативни съвети.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст