ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Има ли опасност “Топлофикация – Габрово” да не работи идния сезон

Кметът на Габрово Таня Христова и министърът на финансите Асен Василев.

“Топлофикация – Габрово” може да не работи през предстоящия отоплителен сезон, съобщи кметът на града Таня Христова на пресконференция в присъствието на трима министри – на енергетиката, на околната среда и водите и на финансите. 

Енергийното министерство започва проверка в дружеството съвместно с Комисията за енергийно и водно регулиране, а на общината ще бъдат предоставени 1,5 милиона лева, с които да обезщети потребителите през предстоящия зимен сезон.

За липса на инвестиции и непрекъснати аварии в топлоподаването алармира кметът на Габрово Таня Христова.

“Състоянието на дружеството буди в мен съмнение, че “Топлофикация – Габрово” ще работи през предстоящия зимен сезон”, каза тя.

Засегнати са над 4000 потребители, за които следващата зима ще бъдат осигурени 1,5 млн. лева

“Ще се предостави тази сума на общината, която съответно да може да ги предостави на абонатите на “Топлофикация” като подпомагане за разликата в сметките, ако работеше тази “Топлофикация” спрямо това, което те трябва да платят, използвайки електроенергия”, обясни финансовият министър Асен Василев, според когото трябва да се търсят дългосрочни решения.

Какви могат да бъдат те обясни министърът на енергетиката Румен Радев.

“Преминаване алтернативно на природен газ, но и преди всичко монтирането на термопомпи, и съответно агрегати с директно изпарение на хладилен агент”, посочи той.

Ще бъде осигурено отопление и за обществените сгради, а в дългосрочен план ще се търсят екологосъобразни решения, увериха участниците в пресконференцията. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст