ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Прокуратурата плаши Пепи Еврото със затвор до шест години

Софийска градска прокуратура е привлякла на 11 август трима души като обвиняеми по едно от делата, които се отнасят до скандала “Осемте джуджета”. Сред обвиняемите е известният бивш следовател Петьо Петров – Пепи Еврото, бившата му съпруга Любена Павлова и прокурор от закритата вече спецпрокуратура.

Привлечен в качеството на обвиняем е прокурор с инициали Д.Д. за това, че на 18 февруари 2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – прокурор в Специализираната прокуратура, е нарушил служебните си задължения, е издал постановление за връщане на иззети веществени доказателства – златни монети – на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона.

Магистратът е привлечен като обвиняем за извършване на длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до осем години и лишаване от право да заема определена длъжност, гласи информацията от прокуратурата.

Според доклад на Върховната касационна прокуратура (ВКП) след проверката на казуса “Осемте джуджета”, основен прокурор по производството е бил Дилян Деянов който след закриването на спецпрокуратурата е назначен в Пернишката окръжна прокуратура.

По същото досъдебно производство, като обвиняеми са привлечени още П.П. – бивш магистрат (следовател), и лице от женски пол с инициали Л.П. за това, че на 23 март 2020 г. в гр. София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи – златни монети – за които са знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс.

Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 215, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от една до шест години.

Обвиняемият с инициали П.П. е търсен на известните в страната адреси. Не е открит, поради тази причина следовател от СО-СГП е постановил на органите на СДВР да обявят П.П. за общодържавно издирване.

Спрямо обвиняемия е постановена мярка за процесуална принуда – задържане до 72 часа. Съгласно действащото законодателство наблюдаващият прокурор е предприел действия за издаване на Европейска заповед за арест с цел международното му издирване.

Същевременно, по друго досъдебно производство, което е иззето по компетентност от Софийска районна прокуратура (СРП), е свалено като незаконосъобразен акт обвинение на въпросното лице с инициали П.П. По производството в районната прокуратура той е бил привлечен в качеството на обвиняем за принуда – престъпление по чл. 143 от НК.

Наблюдаващият прокурор от Софийската градска прокуратура обаче е стигнал до извода, че постановлението на СРП за привличане на П.П. в качеството на обвиняем е направено при липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата.

Във връзка с това постановлението за привличане в качеството на обвиняем е отменено като незаконосъобразен акт, информират от Софийска градска прокуратура.      

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст