Пари, коли и жилища за 735 млн. долара са иззети при акция на сингапурската полиция

Сингапурската полиция е конфискувала предмети за около 735 милиона щатски долара – включително луксозни жилища, автомобили и часовници – в едно от най-мащабните си разследвания за противодействие на изпирането на пари, съобщи BBC.

Сред предметите, конфискувани при обиските, са златни кюлчета, дизайнерски чанти, вино и 23 милиона сингапурска долара в брой.

В операцията са арестувани 10 души на възраст между 31 и 44 години, всички от които притежават чуждестранни паспорти. Арестът им е заради предполагаеми престъпления, свързани с пране на пари и фалшифициране на документи. По данни на полицията задържаните имат паспорти от Китай, Камбоджа, Турция и от островната държава Вануату.

Сингапурската полиция обяви, че във вторник (15 август) са проведени едновременни обиски на територията на цялата страна. Конфискувани са общо 94 жилища, включително къщи в някои от най-предпочитаните райони страната, както и 50 превозни средства. 

Според полицията задържаните са организирана престъпна група, която е заподозряна, че е участвала в пране на пари от незаконна дейност в чужбина, включително в измами и онлайн хазарт.

Такъв тип акции са редки в Сингапур, тъй като градът е с едни от най-ниските нива на престъпност в света.

От полицията са категорични, че няма да позволят Сингапур да се използва като убежище за престъпници.

“Нашето послание към тези престъпници е просто – ако ви хванем, ще ви арестуваме. Ако открием незаконно придобитите ви активи, ще ги конфискуваме. Ще се справим с вас с цялата строгост на нашите закони”, заяви Дейвид Чу, директор на отдел “Търговски въпроси” в полицията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст